TV NL EN

Afkicken van de groeiverslaving

Zijn een trage economie en kleine bedrijven de weg naar een beter leven? Met o.a. econoom Geert Noels en Heleen Mees

In samenwerking met
Moderator

Afkicken van de
Groeiverslaving?

Ook livestreams via live.debalie.nl en facebook.com/debalie

De groeiobsessie van onze economie levert alleen maar schulden, milieuvervuiling, burn-outs en sociale ongelijkheid op. Willen we gelukkig zijn, dan moeten we zorgen dat onze bedrijven niet te groot worden. Volgens econoom Geert Noels is het hoog tijd om de grote, machtige giganten tot halt te roepen en de economie kleiner en trager te maken. Is dit het medicijn voor de zieke economie?

Macro-econoom Geert Noels geeft in zijn nieuwe boek ‘Gigantisme’ tien spelregels om grote bedrijven te temmen. Samen met econoom Heleen Mees en Noels gaan we op zoek naar gezonde concurrentie en duurzame economische groei, voor een gelukkig leven.

In een inleiding zal bioloog Lucas Wenniger ingaan op schaalverschillen binnen de biologie, waar de term ‘Gigantisme’ vandaan komt. Zit er een grens aan de opwaartse groei?

Over de sprekers

Geert Noels is macro-econoom en opiniemaker over financiële en economische onderwerpen. Zijn visie op de financieel-economische toekomst schreef hij eerder neer in de bestseller Econoshock (2008). In maart 2019 verschijnt Gigantisme.

Heleen Mees is econoom, jurist en publicist. Eerder werkte ze voor het ministerie van Financiën en de Europese Commissie.  Ze schreef onder meer voor het FD, NRC Handelsblad en de Financial Times. Ze heeft een tweewekelijks column in de Volkskrant.

Lucas Wenniger is bioloog. Hij is auteur van De stinkende scharrelpapegaai, over evolutie in het dierenrijk, en Beestachtige ouders. Wenniger schreef o.a. voor Bionieuws, NRC, de Groene Amsterdammer, het Chemisch Weekblad en momenteel vooral voor Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Naast zijn werk als bioloog werkt hij momenteel als oogarts op het gebied van netvlieschirurgie, oogontstekingen en aandoeningen op de grens tussen neurologie en oogheelkunde.

 

 

Deze video staat ook op:
https://vimeo.com/debalie/groei
https://youtu.be/unmYEixq4PE
https://facebook.com/debalie/videos/808818346163946

 

Speakers

Geert NoelsMacro-econoom en ondernemer
Heleen MeesEconoom, jurist en publicist