TV NL EN

Ahmet Hamdi Tanpinar: Sereen

DUUR
90 minuten

TERUGKIJKEN: VIDEO binnen enkele uren online via De Balie TV en video via SLAA Youtube kanaal

Muziek speelt een grote rol in Sereen, een roman van een van Turkijes invloedrijkste auteurs, Ahmet Hamdi Tanpinar: "Van Debussy, van Wagner houden, en ondertussen het leven ervaren als in het Lied in Mahur, dat was ons lot."

Aan de hand van Sereen wordt besproken wat Tanpinar tot één van de grondleggers van de moderne Turkse roman maakt. Ook worden een aantal sleutelcomposities uit de roman opgevoerd en besproken.

Over Sereen
Istanbul, 1939. De Tweede Wereldoorlog dreigt. Mümtaz, vol verlangen om zijn geliefde Nuran achterna te reizen de stad uit, dwaalt door de stad op zoek naar een dokter voor zijn zieke neef. Zijn wandeling groeit uit tot een tocht vol herinneringen, aan zijn liefde voor Nuran, en aan de oude Turkse liederen waarmee de landschappen in de stad verbonden zijn. Op de golven van dit muzikale geheugen evolueert Istanbul tot een van de hoofdpersonen van het boek.

Aan de hand van een onfortuinlijke liefdesgeschiedenis verhaalt Tanpinar hoe Turkije halverwege de twintigste eeuw worstelt met zijn identiteit. Het is een thema dat nog altijd actueel is. 

Over de avond
Ahmet Hamdi Tanpinar (1901-1962) is een van de grondleggers van de moderne Turkse roman en een grote inspiratiebron voor auteurs als Orhan Pamuk. Met zijn grote kennis van de westerse en de Osmaanse cultuur was hij een van de eersten die begreep dat Turkije alleen tot een moderne natie kan uitgroeien als ook de Osmaanse erfenis een plaats krijgt. Zijn stellingname voor zo’n synthese werd hem lang niet in dank afgenomen. Nu vinden zijn romans, ook buiten Turkije, steeds meer lezers. Vertaler Hanneke van der Heijden en Petra de Bruijn, docente aan de Universiteit van Leiden, vertellen deze avond wat hem tot één van de grondleggers van de moderne Turkse roman maakt.

Muziek
Het Levantijns Orkest belicht de muzikale kant van Sereen. Tijdens de avond zal het orkest een aantal sleutelcomposities uit de roman laten horen, waaronder composities van Dede Efendi (1778-1846). De muzikanten gaan ook in op de achtergrond van deze muziek.

Deze avond is mogelijk gemaakt door het Yunus Emre Instituut – Amsterdam i.s.m. de Universiteit van Leiden (LUCIS en Turkish Studies) en SLAA.

   Koop Ahmet Hamdi Tanpinar, Sereen