TV NL EN

Alleen maar witte politici

DUUR
105 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Van wie is Nederland, van wie is de politiek? Zijn alle Nederlanders aandeelhouder in de politiek? De vraag wie de Nederlandse maatschappij definiëren wordt steeds luider en dringender. Met de aanstaande verkiezingen in het vooruitzicht wordt van wie Nederland is aan de orde gesteld. Er staan weinig zwarte Nederlanders op verkiesbare plekken voor de Tweede Kamerverkiezingen. Nieuwe Nederlanders proberen zich te organiseren door eigen politieke partijen op te richten om zodoende aandeel in de politiek te verkrijgen. Vooralsnog staan op de verkiezingslijsten van de traditionele partijen bijna alleen witte Nederlanders. Hun aandeel is verzekerd, maar hoe zit het met het aandeel van de biculturele Nederlander? Welke gevolgen heeft het gebrek aan vertegenwoordiging en representatie?
Er wordt ook hoog spel gespeeld met het emotioneel aandeelhouderschap. De grote ( rechtse) partijen eisen het alleenrecht op als het gaat om de authentieke Nederlandse eigenheid. Zij bepalen bijvoorbeeld wat "normaal" is.
Van wie Nederland is en hoe dat zich in politieke macht gaat vertalen zal op de verkiezingen van 15 maart aanstaande door de kiezers worden bepaald. Tijdens het gesprek op 3 maart zullen we ingaan op waarom aandeelhouderschap in de politiek belangrijk is, waar de verantwoordelijkheid ligt van burgers, politiek en instituties en of en hoe de politiek inclusiever moet worden. Aan het gesprek zullen onder andere Hannah Belliot (oud-wethouder voor zorg en cultuur), Amma Asante (PvdA) en Don Ceder (ChristenUnie) deelnemen. Vanuit verschillende sociale domeinen zullen sprekers reageren, dit zijn o.a. Raisa Ghazi, politicoloog, bedrijfskundige en bestuurslid 'Dat ding van ons', Danielle de Blieck-Visser, oprichtster van Stichting 360° Goed en Biana Gallant, onderwijsdeskundige die binnen het onderwijs verschillende functies vervult, van groepsleerkracht tot onderwijsbegeleider. Hannah Belliot was stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost, directeur van het Pedagogisch en Pedologisch Instituut in Amsterdam. Ze was wethouder voor Zorg en Cultuur. Onlangs duidde ze in het Parool het debat over in- en uitsluiten: http://www.parool.nl/opinie/-aandeelhouders-van-dit-land-verenigt-u~a4323313/ Amma Asante is sinds september 2016 lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer als woordvoerder Hoger Onderwijs.  Asante werkte onder meer bij het Centraalorgaan Opvang Asielzoekers en bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Midden-Gelderland.  Don Ceder is advocaat en duo-Statenlid namens de Christen Unie in de provincie Noord-Holland. Namens dezelfde partij is hij ook aspirant Kamerlid voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bianca Gallant heeft binnen het onderwijs verschillende functies vervult, van groepsleerkracht tot onderwijsbegeleider. Over het huidig onderwijsbeleid stelt zij zich vele vragen, in het bijzonder over het Passend Onderwijs en alle daaraan gekoppelde consequenties voor de alledaagse praktijk.

Danielle de Blieck-Visser was na haar studie rechten werkzaam in het bedrijfsleven. Enkele jaren geleden gooide zij het roer omgegooid en is zij zich met veel enthousiasme en plezier gaan inzetten voor met mensen met bijzonder talenten in het Sociaal Domein. Tevens is zij medeoprichtster van Stichting 360° Goed.  Raisa Ghazi is politicoloog en bedrijfskundige. Ze studeerde af aan Nyenrode Business University en de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor Diaspora Nieuws en is bestuurslid van ‘Dat ding van ons’.

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Hannah Belliot en met vereniging 'Dat ding van Ons'. Ben jij onder de 25? Dan zien wij jou graag meedenken en meepraten over de verkiezingen. Voor 5 euro mag jij naar dit event toe!