TV NL EN

Amitav Ghosh: The Crisis of Imagination

Waarom onze verbeelding tekortschiet bij het denken over de klimaatcrisis.

Programmamaker
Moderator
Lennart Booij
Voertaal
Engels

Amitav Ghosh: The Crisis of Imagination

Ook live via live.debalie.nl  and  facebook.com/debalie
[ ENGLISH ]

In aanloop naar de Europese verkiezingen en vlak na de klimaattop in Katowice spreken we met wereldberoemd Indiaas schrijver Amitav Ghosh over de uitdagingen die alle land- en continentsgrenzen overschrijden.

Volgens Amitav Ghosh ligt de crisis die we vandaag de dag doormaken dieper dan ongelijkheid, de opwarming van de aarde of de macht van populistische politici. We hebben vooral een verbeeldingscrisis. Onze onmacht om de wereldwijde klimaatcrisis in zijn totaliteit voor te stellen, dat is pas écht de grootste crisis van onze tijd. We lijken simpelweg niet in staat om te begrijpen dat het comfortabele klimaat waar we zo lang in geleefd hebben, binnen aanzienbare tijd drastisch kan veranderen. En dat is een probleem, want als we het ons niet eens kunnen verbeelden, hoe kunnen we er dan collectief naar handelen?

Volgens Ghosh ligt daar een taak voor schrijvers en denkers. Zij moeten helpen de mens zijn blik te verruimen en nieuwe verbanden te leggen. Zij moeten nieuwe perspectieven bieden, anders blijft onze blik te beperkt. Maar hoe breng je de wereldwijde klimaatcrisis, een probleem waar milieu, politiek en economie samenkomen, onder woorden? En hoe spreek je een individuele burger aan met zo’n groot, abstract en wereldwijd verhaal?

Over Amitav Ghosh

Amitav Ghosh groeide op in Calcutta, studeerde sociale antropologie in New Delhi en Oxford, en woont afwisselend in India, Europa en de Verenigde Staten.

In zijn boeken zoals Zee van papaver, Het Glazen Paleis en de essaybundel The Great Derangement schrijft hij over culturele identiteit, (post)kolonialisme en klimaatverandering. Zijn werk is in meer dan 25 talen vertaald en genomineerd voor o.a. de Man Booker Prize. Ghosh publiceert regelmatig in The New Yorker, The New Republic en The New York Times.

Op 25 januari 2019 zal Dr. Amitav Ghosh een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit Maastricht (Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen). Ter gelegenheid van deze uitreiking geeft Amitav Ghosh op 23 januari in Maastricht de lezing “Can the non-human speak?”

“The climate crisis is a crisis of culture, and thus of the imagination

Speakers

Amitav GhoshSchrijver
Lennart BooijModerator

Speakers

Great derangement: climate change and the unthinkableAmitav Ghosh