TV NL EN

André Kuipers: Wat maakt ons mens?

Waarom is de mens zo nieuwsgierig naar wat het niet kent? In de tweede aflevering van “Wat maakt ons Mens” onderzoekt ruimtevaarder André Kuipers zijn en onze fascinatie voor het onbekende. 

DUUR
120 minuten

  Gemist? Video’s komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Waarom is de mens zo nieuwsgierig naar wat het niet kent? In de tweede aflevering van “Wat maakt ons Mens” onderzoekt ruimtevaarder André Kuipers zijn en onze fascinatie voor het onbekende. In een persoonlijk essay verkent Kuipers via de Beagle van Darwin en de ontdekkingsreizen van Thomas Cook de motivatie achter onze ruimtereizen. En spreekt hij met ontwerper en uitvinder Joris Laarman over de ontdekkende mens. De planeten zingen zacht,
van het wonder dat je wacht.
kijk niet om ga steeds vooruit.
Goede reis en hou je haaks, kijk goed uit.
Spinvis, Astronaut “Hallo schat, ik ben er weer.” Dat waren de eerste woorden die André Kuipers na zijn tweede ruimtereis op aarde sprak. Kuipers ging zowel in 2004 als 2011 op missie naar het internationaal ruimtestation ISS, waar hij in totaal 204 dagen doorbracht. Maar welke kennis nam Kuipers mee terug na zijn tweede ruimtereis? Waar komt zijn fascinatie naar het onbekende vandaan? En als we de mens willen begrijpen, hoe moeten we dan kijken naar de constante drang tot ontdekken?
Joris Laarman is één van de meest in het oog springende ontwerpers van dit moment, die exposeert in prestigieuze musea als het MoMa, Centre Pompidou en het Rijksmuseum. Centraal in zijn werk staat het constante experiment met het onbekende. Momenteel wordt zijn ontwerp tot een 3D-geprinte brug over een Amsterdamse gracht geprint door robots. Wat kan de technologie ons bieden op het gebied van design? Hoe kunnen we spelen met de ruimte om ons heen? En hoe maken we iets wat nog niet bestaat? Met muziek van Shula Tas. Moderatie: Tim Wagemakers (De Balie). Over de reeks
Wat maakt ons mens? De Balie vraagt kunstenaars, politici, schrijvers en andere denkers deze vraag te beantwoorden vanuit hun eigen discipline. In de eerste aflevering onderzocht muzikant Spinvis De Talige Mens.