TV NL EN

Andreas Burnier Leesclub

DUUR
120 minuten

De onverschrokken schrijver, filosoof en criminoloog Andreas Burnier (1931 – 2002) was haar hele leven lang ontheemd. Vanwege haar pijnlijke en zware jeugd als Joodse onderduiker, wilde ze zich lange tijd niet verenigen met haar Joodse identiteit. Als “transgender avant la lettre” worstelde ze met haar vrouwelijk lichaam. En hoewel ze de positie van de vrouw in de maatschappij bevocht, liet ze zich kritisch uit over de feministische beweging. Al deze thema’s komen terug in haar beroemde literaire werken zoals Het jongensuur en Een tevreden lach en haar vele essays.

In aanloop naar het programma Grote Denkers: Andreas Burnier op 16 maart, organiseren we de Andreas Burnier Leesclub voor iedereen die altijd al iets van Burnier wilden lezen of voor wie zich verder in haar werk wil verdiepen. Onder leiding van schrijver Renée van Marissing die momenteel onderzoek doet naar Burnier voor het Literatuurmuseum, lezen we Burniers beroemde werk Het Jongensuur (1969) – geprezen om zijn originaliteit, maar verguisd om de expliciet lesbische inhoud – en haar essay "Van masculinisme naar androgynie" uit de essaybundel De zwembadmentaliteit (1979)..

Renée van Marissing (1979) is schrijver van romans, hoorspelen en (muziek)theater teksten. Daarnaast treedt ze vaak op met haar teksten, alleen of samen met muzikanten / dansers / beeldend kunstenaars. September 2017 verschijnt haar nieuwe roman, Parttime astronaut bij uitgeverij Atlas Contact.

Een kaartje kost 5 euro inclusief een consumptiebon. Er zijn een beperkt aantal kaartjes beschikbaar.
Ga je naar Grote Denkers? Dan heb je gratis toegang tot deze avond.