TV NL EN

‘Crisiskanselier’ Merkel: terugblikken met Ralph Bollmann

In English and german
Programmamaker
Joline Vermeulen
In samenwerking met
De Arbeiderspers

(English below)

Het tijdperk Merkel is na zestien jaar ten einde. In Angela Merkel: de kanselier en haar tijd beschrijft de Duitse journalist Ralph Bollmann als eerste haar volledige politieke carrière. Op deze avond wordt de biografie gepresenteerd aan het Nederlandse publiek, en Bollmann is erbij.

Het aftreden van Merkel is een keerpunt in de Duitse politiek, en in die van Europa. In de zestien jaar dat ze kanselier was, kreeg ze verschillende serieuze crises voor haar kiezen, maar dat deed het vertrouwen in haar leiderschap nauwelijks wankelen. In een tijd van verdwijnende zekerheden hield ze de Duitsers uit de wind, hoewel ze hun onwil om te veranderen afkeurde.

Vanavond blikken we terug op haar tijd, en maken we de balans op. Kunnen politici vandaag lessen trekken uit de manier waarop Merkel haar land de 21e eeuw in loodste? En, zoals Bollmann zich aan het eind van zijn boek afvraagt: “Zullen de Duitsers het tijdperk Merkel op een dag verheerlijken als een ­goede oude tijd, waarin ze ondanks alle ­crises nog veiligheid en continuïteit bood? Of zal Merkel de geschiedenis ingaan als de vrouw die met haar beleid de ondergang van het Westen niet heeft tegen kunnen houden?”

Iduna Paalman liet zich inspireren door ‘crisiskanselier’ Merkel en draagt nieuw werk voor, dat ze speciaal voor deze avond schreef.

Over de gasten

Ralph Bollmann is journalist en historicus. Hij werkte als parlementair correspondent bij het linkse dagblad TAZ en schrijft sinds 2011 voor de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hij volgde Angela Merkels carrière op de voet en vergezelde haar op talloze reizen.

Sophie Derkzen is journalist en presentator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Eerder werkte ze als (politiek) redacteur bij Vrij Nederland, als gastredacteur voor de Duitse krant Die Zeit en op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. In de aanloop naar de bondsdagverkiezingen op 26 september maakte ze de podcast ‘Generatie Merkel’ voor VPRO.

Iduna Paalman is dichter, schrijver en docent Duits. Haar bundel ‘De grom uit de hond halen’ werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020 en genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar.

(English)

For years, German journalist Ralph Bollmann has covered the Merkel phenomenon from the front row. Tonight, he shares his observations and what they mean for how future generations will remember her. He will discuss his new Merkel biography with journalist Sophie Derkzen and writer Arnon Grunberg. Poet Iduna Paalman draws inspiration from Merkel’s crises and recites new work that she wrote especially for this evening.

This programme will mainly be in English and partly in German.

Gasten

Ralph Bollman
Ralph BollmannAuteur ‘Angela Merkel: de kanselier en haar tijd’
Sophie DerkzenJournalist en presentator
Iduna Paalman
Iduna PaalmanSchrijver en dichter

Moderator

Arnon GrunbergSchrijver