TV NL EN

Antigone in Molenbeek

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Hebben grote Europese steden wel zicht op radicaliseringprocessen in hun eigen wijken? En wat is de beste weg naar deradicalisering? Aan de hand van Stefan Hertmans theatertekst “Antigone in Molenbeek” gaan Stefan Hermans en onderzoeksjournalist Hind Fraihi, auteur van ‘undercover in klein-Marokko, in gesprek over Molenbeek en radicalisering in de stad.

In opdracht van De Balie en DutchCulture schreef Stefan Hertmans, auteur van het bekroonde boek Oorlog en Terpentijn, de theatertekst “Antigone in Molenbeek”. Deze tekst werd geschreven in het kader van het Forum on European Culture 2016. Een relaas van een jonge vrouw, de zus van een zelfmoordterrorist, die op zoek gaat naar de lichaamsresten van haar dode broer. Met deze hedendaagse tragedie over terreur die zich afspeelt in Molenbeek, de ‘terroristische broeihaard’ van Europa, roept Hertmans belangrijke actuele vragen op. Mogen we empathie hebben voor een terrorist? En in hoeverre werkt het politiek bestuur van grote steden radicalisering in de hand? Actrice Dounia Mahammed geeft in De Balie een theatrale reading van de voorstelling Antigone in Molenbeek die in juni 2018 in première gaat in het Kaaitheater in Brussel onder regie van Inne Goris.

Vervolgens gaan we in gesprek met Stefan Hertmans en journalist Hind Fraihi. Inmiddels 10 jaar geleden ging Fraihi undercover in Molenbeek om inzicht te krijgen in moslimfundamentalisme in de wijk. Ruim voor de aanslagen in Frankrijk en België waarschuwde ze al voor radicalisering. Klopt ons beeld van de extremistische islam en radicalisering onder jongeren wel?

Forum on European Culture 2018
Dit programma wordt georganiseerd in aanloop naar het Forum on European Culture dat plaatsvindt van 31 mei tot en met 3 juni 2018. 4 dagen lang gaan we met kunstenaars en denkers uit de hele wereld op zoek naar de kracht van kunst & cultuur voor Europa en geven we de toekomst van Europa vorm.

Het Forum on European Culture is een samenwerking tussen De Balie en DutchCulture.