TV NL EN

Anton Constandse Lezing met Paul Scheffer & Karin Spaink

DUUR
120 minuten

Tickets bij aanmelding vooraf €10,-, bij betaling aan de deur €15,-.

De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand sinds 1856, organiseert jaarlijks een lezing ter nagedachtenis van Anton Constandse, gevolgd door de uitroeping van een Vrijdenker van het Jaar. Dit evenement staat altijd garant voor een interessante middag. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door publicist en hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer. Tevens zal deze middag, na een intermezzo, schrijfster en feministe Karin Spaink worden uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. Spreekstalmeester Wim Berkelaar zal een en ander in goede banen proberen te leiden.
Programma
13.30 uur – Inloop met koffie/thee.
14.00 uur – Welkom en opening door Fabian van Langevelde (voorzitter DVG).
14.10 uur – Anton Constandse lezing door Paul Scheffer.
14.55 uur – PAUZE
15.10 uur – Intermezzo
15.30 uur – Laudatio van Karin Spaink, Vrijdenker van het Jaar, door de DVG-voorzitter.
15.40 uur – Reactie van Karin Spaink.
16.00 uur – Afsluiting en na-/bijpraten aan de bar. Over de sprekers
Paul Scheffer (1954) is een Nederlands publicist. Hij was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Als bijzonder hoogleraar bekleedde hij van 2003 tot 2011 de Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds september 2011 is hij hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg. Op 29 januari 2000 schreef hij in NRC Handelsblad een opzienbarend artikel met de titel Het multiculturele drama, dat door velen als een waardevolle kritiek op de multiculturele samenleving beschouwd werd, door anderen als een aanval op moslimmigranten in het bijzonder. In oktober 2007 verscheen van Scheffers’ hand Het land van aankomst, een breed opgezette zoektocht, zoals de achterflap meldt, naar wat zich afspeelt onder de oppervlakte van de multiculturele samenleving.

Karin Spaink (1957) is een Nederlands columniste, publiciste, schrijfster en feministe. Zij is lang actief geweest op bestuurlijk terrein, onder meer als voorzitter van Bits of Freedom en als bestuurslid van Spamvrij.nl. Voorts was ze lid van de programmacommissie van HAR (Hacking at Random), een outdoor hackerconferentie die in augustus 2009 werd gehouden in Nederland. Spaink raakte in 1995 verwikkeld in een rechtszaak die tegen haar werd aangespannen door Scientology, omdat ze het auteursrecht van Scientology zou hebben geschonden door teksten van Scientology op haar website te publiceren. Spaink zet zich ook in voor de emancipatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, met name in haar woonplaats Amsterdam. In een onlangs gepubliceerde column in Het Parool gaf Spaink ook duidelijk blijk van een eigen kijk op de kwestie van de Griekse economie, zonder -zoals iemand het uitdrukte in een ingezonden brief- achter de oppervlakkige berichtgeving aan te huppelen. Een vrijdenker in hart en nieren dus.