TV NL EN

Arnon Grunberg ontmoet Frits Boterman

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. In deze aflevering van ‘ Arnon Grunberg ontmoet…’ spreekt Grunberg met emeritus Hoogleraar Duitse Geschiedenis Frits Boterman over de moderne geschiedenis van Duitsland. Hoe is het mogelijk dat het land dat Goethe en Beethoven voortbracht, verviel tot de barbarij van het Derde Rijk? En hoe staat het land er nu voor? Frits Boterman betoogt dat het juist de cultuur is, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van het naziregime. Naast het feit dat Hitler beïnvloed werd door vele culturele en ideologische tradities, waren talloze kunstenaars, intellectuelen en wetenschappers ook nauw betrokken bij het vormgeven van zijn regime. Cultuur en macht zijn onlosmakelijke manier met elkaar verbonden, zo stelt Botermans. Arnon Grunberg spreekt met Botermans over dit idee en het huidige Duitsland. Welke rol speelt cultuur nu? Frits Boterman
Frits Boterman is emeritus hoogleraar moderne Duitse geschiedenis (UvA). Hij heeft een lange reeks boeken over de Duitse moderne geschiedenis gepubliceerd. Met onder andere Terug naar Berlijn. Duitsland na de val van de Muur (1999), Moderne geschiedenis van Duitsland, 1800-heden (2005) en Duitse dichters en denkers. Het belang van cultuur in de moderne Duitse geschiedenis (2008) en Cultuur als macht. Cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800-heden (2013). In dit laatste boek verkent hij de rol van cultuur in de Duitse geschiedenis van de afgelopen twee eeuwen.

Over de serie 
'Arnon Grunberg Ontmoet…' is een gesprekkenreeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith,Tomas Sedlacek en Ulrich Seidl in deze serie. De volgende 'Arnon Grunberg Ontmoet…' zal plaatsvinden op 5 februari. In deze aflevering gaat Arnon Grunberg in gesprek met psychotherapeut Nathalie Laceur en psycholoog en filosoof Damiaan Denys.

Dit programma is gratis voor leden van We Are Public. Reserveren kan telefonisch via 020 5535100. Gereserveerde kaarten kunnen de hele dag tot 45 minuten voor aanvang worden opgehaald, daarna worden ze vrijgegeven.