Een nieuw vliegveld bouwen in opdracht van China, het renoveren van een gebouw opgedragen aan de oud Albanese communistisch leider Enver Hoxha en een museum ontwerpen voor een Russische oliebaron. Nederlandse architecten zijn in trek in het buitenland. Terwijl vanuit de Nederlandse samenleving kritiek klinkt op de omgang met mensenrechten in Rusland en China, grijpen de architecten hun kans en proberen bij te dragen aan het culturele leven aldaar. Moet je als architect, schilder of dichter ook nadenken over de impact van je werk op de samenleving of is esthetiek het voornaamste wat telt?
Naar aanleiding van het nieuwe boek van Sjeng Scheijen over avant-garde kunst in Rusland zullen we bespreken of kunst in de brede zin ook verantwoordelijk is voor waar het met de samenleving heengaat. We onderzoeken de betekenis van impact, leefbaarheid en schoonheid, de relatie met politiek en kijken op welke manier kunst en architectuur juist kan bijdragen aan een vrijere samenleving. Kun je je vasthouden aan je idealen, zonder onderdeel van het systeem te worden?
Stephan Petermann werkt bij het gerenommeerde architectenbureau OMA, waar hij in samenwerking met Rem Koolhaas betrokken is bij verschillende projecten en onderzoeken. Daarnaast geeft hij les in China.
Kunstenaar Kate Sinha vormt samen met Stefan Ruitenbeek de Keeping It Real Art Criticus (KIRAC). KIRAC is bekend om hun confronterende filmpjes met kunstkritiek.
Sjeng Scheijen is slavist, kunstkenner en schrijver van het boek De avant-gardisten.
Gerard Loozekoot is partner en senior architect bij het internationaal bekende UNStudio, een Amsterdams architectenbureau met kantoren in Hong Kong en Shanghai.
Iskra Vuksic werkt als redacteur bij architectenbureau Studio L A en schrijft het boek Inclusive Cities. In 2018 schreef ze voor Public Art Amsterdam een route langs de openbare kunstwerken van Amsterdam Oost met het thema koloniale economie.
Sanne van der Burgh heeft zich vanwege werkgerelateerde verplichtingen afgemeld.