Met een bevalling op komst is er een hoop uit te zoeken. Wie moet erbij zijn, waar moet het gebeuren, moet je zittend, hurkend of liggend bevallen? Vaak geven familieleden, vrienden of ervaringsexperts goed bedoelde adviezen, maar daarbij is het onduidelijk waar deze informatie vandaan komt.
In dit programma praten professionals met ervaringsdeskundigen over de bevalhouding. Ze delen in welke houding de meeste vrouwen bevallen, wat de rol is van zorgverleners en hoe de media een eenzijdig beeld vormt. Een zoektocht naar de feiten, fabels en nuances over bevalhoudingen. Ook werpen we een blik op beeldvorming van bevallen in film en literatuur waar clichés of horrorverhalen de overhand hebben.
Extra: filmvertoning These Are My Hours
Voorafgaande aan het programma wordt de film These Are My Hours getoond. Deze intieme documentaire zien we het verhaal van één geboorte- van begin tot eind. Uniek doordat het vanuit het perspectief van de bevallende vrouw is vertelt. Bezoekers van dit programma mogen gratis de film bezoeken.
Over de sprekers
Bahareh Goodarzi is verloskundig docent en onderzoeker. Ze interviewt samen met programmamaker Luuk Ex stellen over hun ervaringen.
Lievnath Faber is filmwetenschapper. Ze onderzocht hoe er in fictiefilm bij bevallingen haast altijd een ziekenhuis en een bed aan te pas komen. Ze werkte mee aan de film These are my hours waarin een ander beeld is te zien.
Ank de Jonge is verloskundige, onderzoeker en universitair hoofddocent Verloskundige Wetenschap. Ze is gepromoveerd op het onderwerp bevalhoudingen.
Anna Noordervliet is klinisch verloskundige bij het Amsterdam UMC. Zij begeleidt vrouwen tijdens een medische bevalling en geeft voorlichting over bevalhoudingen.
Mirthe Frese schrijft, speelt en presenteert. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman (verwacht 2020 bij Nijgh & Van Ditmar). Daarnaast speelt ze haar solovoorstelling Retourtje Polen. Mirthe is moeder van drie kinderen die alle drie in een andere bevalhoudingen ter wereld kwamen.
Afbeelding credits: @theeducatedbirth