TV NL EN

Beeldbepalers: Barbara Visser

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Wie is er nog bang voor rood, geel en blauw? Vanaf het moment dat Edy de Wilde, toenmalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, het doek van Barnett Newman in 1969 aanschafte, tot op de dag van vandaag, is Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III een werk dat veel vragen, emoties en reacties oproept. Dit komt allereerst door de uitdagende vorm en provocatieve titel van het schilderij, en daarnaast door de moedwillige vernieling van het doek in 1986, het lange en ingrijpende restauratietraject dat daarop volgde, en de kritiek die daar weer over losbarstte, met alle gevolgen van dien. In een caleidoscopisch programma voert Barbara Visser ons vanuit een persoonlijk perspectief langs de Boze Wolf uit de titel, gaat ze in gesprek met een filosoof en verzekeringsagent over hoe zij de waarde van het kunstwerk bepalen en staat ze stil bij de woede en weerstand – of is het angst? – die het werk ook heeft opgeroepen bij sommige mensen, met extreme gevolgen. Aan dat hoofdstuk, de spreekwoordelijke ‘olifant in de kamer’, gaat een disclaimer van het Stedelijk Museum vooraf.

Vijftig jaar na Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III onderzoekt Visser aan de hand van de levensloop van dit beroemde, befaamde en beweende schilderij, de vraag: wat is het belang van kunst en wie bepaalt dat?

Barbara Visser is beeldend kunstenaar en werkt met film, fotografie en tekst. Voor haar werk ontving zij vele prijzen en onderscheidingen. Daarnaast is ze voorzitter van de Akademie van Kunsten (KNAW). Over Beeldbepalers
De Balie presenteert in samenwerking met het Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. Binnen deze serie krijgen vooraanstaande Nederlandse kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als laboratorium te gebruiken.
Eerdere Beeldbepalers waren Jan Dibbets, Marlene Dumas, Ronald Ophuis en Joep van Lieshout. De Balie en Mondriaan Fonds vinden het van belang dat de Nederlandse voorhoeders in de kunsten, en daarmee dus ook de maatgevers binnen onze samenleving, voor even De Balie gebruiken als hun atelier en in aanwezigheid van een publiek hun gedachten delen over hun werk en deze tijd. Foto: Performance in de erezaal van het Stedelijk Museum Amsterdam voor het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan, 14 – 18 september 1970 © Stedelijk Museum Beeldbepalers komt tot stand in samenwerking met het Mondriaan Fonds.