TV NL EN

Beeldbepalers: Hans van Houwelingen

Kunstenaar Hans van Houwelingen trapt een nieuw seizoen af van beeldbepalers. Voor één avond is De Balie van hem. Met o.a. schrijver Ian Buruma bespreekt hij hét terugkerend thema in zijn werk: de relatie tussen kunst, ideologie en politiek.

Programmamakers:
Merlijn Geurts & Ianthe Mosselman
Voertaal:
Nederlands
Mede mogelijk gemaakt door:

In de serie Beeldbepalers krijgen toonaangevende Nederlandse kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als podium te gebruiken. Kunstenaar Hans van Houwelingen trapt een nieuw seizoen af. Voor één avond is De Balie van hem. Met o.a. schrijver Ian Buruma bespreekt hij hét terugkerend thema in zijn werk: de relatie tussen kunst, ideologie en politiek. Een inkijkje in de kunst van Hans van Houwelingen.

In De Balie staat Hey Paarth, what about the atom bomb? centraal, de film die Van Houwelingen voor een tentoonstelling in Japan maakte 70 jaar na de atoombom op Hiroshima. Een film over beeldvorming in religie en politiek. Wat stelt de mens in staat om extreem gewelddadig te zijn? Welke rol speelt beeld en beeldvorming daarin? Na de vertoning van de film (35 minuten) gaan we met o.a. Van Houwelingen, Ian Buruma, Hindoe geestelijke Bikram Lalbahadoersing, schrijver en onderzoeker Sharda Nandram en Indoloog Victor van Bijlert hierover in gesprek onder leiding van moderator Yoeri Albrecht.

Klassiek zangeres Madhu Singh zingt tussen de gesprekken door verhalen uit het Hindoe-epos Bhagavad Gita.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public 

Over de sprekers:

Hans van Houwelingen verleidt zijn publiek om stelling te nemen, zijn kunst is meestal controversieel. Hij haalt standbeelden van hun sokkel om te ruilen of zet ze op een reusachtige zuil. Zijn werk bestaat uit conceptuele interventies, projecten in de publieke ruimte, installaties, films en publicaties.

Ian Buruma is japanoloog en schrijver en voormalig hoofdredacteur van The New York Review of Books. Hij schreef vele boeken over de Aziatische cultuur, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, en de achtergronden van fundamentalisme: Thema’s die allemaal terugkomen in Van Houwelingens film.

Bikram Lalbahadoersing is Hindoe geestelijke en bekleedt sinds 2010 de functie hoofd Hindoe geestelijke verzorging bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

Sharda Nandram is een schrijver, onderzoeker en docent op het gebied van ondernemerschap, spiritualiteit en Indiaas leiderschap. Nandram is geboren in Suriname, maar van Indiaas afkomst.

Dr. Victor van Bijlert is hoogleraar Indiase religies en Sanskriet aan de Universiteit van Amsterdam.

Over de film

Robert Oppenheimer, de architect van de eerste atoombom, vergeleek de immens verwoestende kracht van de eerste atoombom met de verschijning van Vishnoe in het Hindoe-epos Bhagavad Gita. Vishnoe neemt hier de gedaante aan van almachtige schepper én vernietiger, om prins Arjuna te overtuigen een bloedige oorlog te beginnen. Hey paarth, what about the atom bomb? onderzoekt de Bhagavad Gita op zijn kennis van de mensheid en de condities waarin de beslissing voor de atoombom op Hiroshima werd genomen.

Speakers

Hans van HouwelingenBeeldend kunstenaar
Ian BurumaSchrijver, Japanoloog
Sharda NandramSchrijver en onderzoeker
Madhu SinghZangeres
Bikram LalbahadoersingHindoe geestelijke
Victor van BijlertIndoloog

Speakers

UndoneHans van Houwelingen