TV NL EN

Beeldbepalers: Marc Mulders

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Marc Mulders neemt het publiek tijdens deze tweede aflevering van het nieuwe seizoen Beeldbepalers mee door zijn eigen Giverny Paradijs. In Giverny, de woonplaats van impressionist Claude Monet, liet de Franse kunstenaar zich in zijn tuin door licht en natuur inspireren. Mulders zet tijdens deze aflevering dan ook de verftoets centraal. Volgens Mulders heeft de verftoets een verhalende kwaliteit omdat deze de kernwaarden van het detail, de aandacht en het licht in zich draagt. “De verftoets is genereus in zijn representatie van de waarachtige natuur,” aldus Mulders. Mulders spreekt over zijn werk en analyseert de picturale en spirituele kwaliteiten hierin. Naast hem vertelt Benno Tempel, sinds 2009 directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, over het werk van de late Monet. Hans den Hartog Jager, criticus, curator en schrijver van onder meer het boek Verf, vertelt over hedendaagse schilders in Nederland, over Mulders visie over kunst en over omgaan met natuur.

Speciaal voor deze avond heeft Marc Mulders het boek 'My Own Private Giverny' samengesteld, dit boek is na afloop van het programma verkrijgbaar in De Balie.   Over Beeldbepalers
De Balie presenteert in samenwerking met Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. Binnen deze serie zullen vooraanstaande Nederlandse kunstenaars een avond lang de gelegenheid krijgen om De Balie als laboratorium te gebruiken. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Kunstenaars die Marc Mulders voorgingen zijn o.a. Joep van Lieshout, Jan Dibbets, Berend Strik en Marlene Dumas. De Balie en Mondriaan Fonds zien deze avonden als belangrijke momenten in onze tijd. De Nederlandse voorhoedes in de kunsten, en daarmee dus ook de maatgevers binnen onze samenleving, komen uit hun ateliers en delen in aanwezigheid van een publiek hun gedachten over hun werk en deze tijd.

Redactie: Ianthe Mosselman (De Balie) 

In samenwerking met Mondriaan Fonds.