TV NL EN

Behind the Libretto: Rigoletto

i.s.m De Nationale Opera

programmamaker
Katarina Schul

Kun je te ver gaan in het beschermen van je kind voor de gevaren van de wereld? In Rigoletto, een van de meest beroemde opera’s van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi een poging deze vraag te beantwoorden. De opera vertelt het verhaal van een vader die zijn dochter opsluit in een poging haar te beschermen voor zijn verdorven werkgever, de grensoverschrijdende womanizer: Hertog van Mantua. Tevergeefs, wanneer zijn dochter uiteindelijk toch verliefd, verleid en ontvoerd wordt.

Tijdens Behind the Libretto gaan sprekers dieper in op de muziek en behandelen ze de thematiek van deze opera en de vragen die het stuk opwerpt: hoe ver kun je gaan in het beschermen van je kinderen? En hoe reflecteert de kunst ons antwoord hierop? Ook is er livemuziek.


Over Rigoletto
In zijn interpretatie plaatst regisseur Damiano Michieletto, die bij De Nationale Opera eerder Rossini’s Il viaggio a Reims (2015) en Raskatovs Animal Farm (2023) regisseerde, de nerveuze, gebroken figuur van Rigoletto centraal. Het gekwelde personage verblijft in een psychiatrische kliniek en herbeleeft de gebeurtenissen van de opera in de vorm van flashbacks. Bij de Amsterdamse première in 2017 maakte Michieletto’s lezing al diepe indruk op publiek en pers. Sindsdien herzag de regisseur zijn productie op enkele cruciale punten voor uitvoeringen in Venetië. Deze herziene en aangescherpte versie zal nu worden uitgevoerd bij De Nationale Opera.
De muzikale leiding over het Nederlands Philharmonisch Orkest is in handen van de gedreven jonge dirigent Yi¬-Chen Lin, die haar debuut maakt in Amsterdam.

Sprekers

Laura RolingDramaturg bij De Nationale Opera
Abdellah MehrazPedagoog, oprichter van Trias Pedagogica
n.t.b.Houd de site in de gaten!
Fotograaf Clärchen & Matthias Baus (2017)