

In 2010 werd het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afgeschaft: Nederland was af. Vijftien jaar later – en een stikstofcrisis, woningcrisis en nieuw ministerie van VRO rijker – vragen we in De Balie: kunnen we dat eigenlijk nog, ruimtelijke ordening?
In het dichtbevolkte Nederland is grond schaars, en dus duur. De problemen waar boeren, energiebedrijven en woningzoekenden zoal tegenaan lopen, zijn vaak terug te leiden tot één overkoepelend probleem: een gebrek aan grondpolitiek.
Voorzichtig probeert de overheid de regie op ruimte weer terug te krijgen, na die uit handen te hebben gegeven aan lokale overheden en commerciële partijen. Maar kunnen we dat nog, ruimtelijke ordening? Of dreigt voor Nederland het scenario van een rommelig doe-het-zelf-landschap waar het recht van de sterkste geldt?
In Our Time, a series curated by Azu Nwagbogu and De Balie, brings together artists, thinkers, and cultural producers to explore how art can reaffirm its societal function beyond the confines of museums and collectors. With in this first episode: curator and author Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

Programmamaker Rokhaya Seck gaat in gesprek met schrijver Arthur Japin. Wat inspireert hem? En hoe ziet hij de rol van literatuur in onze huidige tijd?

Komende jaren wordt er 1,2 miljard euro bezuinigd op het onderwijs. Voor welke uitdagingen staan de scholen en universiteiten? En hoelang kan de huidige onderwijskoers nog gevaren worden?
