Big Brother is Judging You
Ook live via live.debalie.nl en facebook.com/debalie
De link naar de QR-code: klik hier!
Stel je voor: je googlet vaak naar verkoudheid en krijgt het volgende jaar een hogere ziektekostenverzekering. Of je betaalt je rekening van een online aankoop te laat en krijgt jaren later geen hypotheek. Steeds meer bedrijven hebben inzicht in wie je bent en hoe jij je gedraagt. Hoe meer data er wordt verzameld, des te completer jouw profiel. Maar hoe en door wie wordt ons gedrag eigenlijk gemonitord? En wat voor een invloed heeft dit op ons dagelijks leven?
In China wordt vanaf 2020 het sociaal kredietsysteem ingevoerd. Alle inwoners zullen dag en nacht op basis van data beoordeeld worden op hun gedrag. Gedraag je je niet naar de wensen van de overheid, dan kan dit grote gevolgen hebben. Voor Europeanen klinkt dit als een ver-van-je-bed-show, maar bewust en/of onbewust geven ook wij veel persoonlijke informatie weg. Waar in China de overheid het oordeel velt, ligt in Europa de macht bij bedrijven. Zo accepteren we de algemene voorwaarden van cookies en laten we ons koopgedrag monitoren via de Bonuskaart. Maar wat weten we eigenlijk écht over de manier waarop wij in de gaten gehouden worden?
We onderzoeken
het met:
Maxim Februari zijn meest recente roman, Klont, gaat over mens, liefde en leugens in dit nieuwe millennium. Als columnist en rechtsfilosoof is hij geïnteresseerd in de invloed van technologie op het bestaan. Hij ontving voor zijn literaire oeuvre onder andere de Frans Kellendonkprijs en in 2018 de Heldringprijs voor columnistiek.
Marjolein Lanzing is promovenda bij het 4TU Centrum voor Ethiek en Technologie. Haar proefschrift gaat over de ethische aspecten van nieuwe informatie en communicatietechnologieën, bekeken vanuit privacy perspectief.
Nicolaas Veul is programmamaker bij VPRO. Met het programma Super Stream Me, waarin hij 15 dagen lang dag en nacht gevolgd werd, ondervond hij aan den lijve hoe belangrijk privacy is.
Geert Lovink is een media theoreticus, internet criticus en en auteur. In 2004 ontwikkelde hij The Institute of Network Cultures op de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast geeft hij les aan The European Graduate School waar hij PhD studenten begeleid.
Docent filosofie aan de Universiteit Utrecht Dascha During doet onderzoek naar de gevolgen van moderniteit in China en Europa. De aandacht ligt bij het verschil in de manier waarop gekeken wordt naar privacy en individualiteit.
Bahram Sadeghi is een ervaren gespreksleider. Hij werkt als freelance regisseur en presentator en schrijft voor verschillende landelijke bladen.
Lisanne Maatman is een conversie specialist en onderdeel van het Data & Intelligence-team binnen Dept. Data is een groot deel van haar dagelijkse werk en ze onderzoekt welke impact data- en machine-learning kunnen hebben op onze bedrijven en onze samenleving.
Dit programma is gemaakt vanuit De Balie Academie door Merel Blaauw, Rozemarijn Houben en Zsarà Grünfeld.