TV NL EN

Big data is watching (over) you

Deze avond over Big Data en kunstmatige intelligentie is de tweede in de programmareeks “Opsporing & Vervolging in de toekomst”. In samenwerking met de politie en het OM maakt De Balie een serie over de herpositionering van politie en burger in het digitale tijdperk.

Debatleider:
Peter van der Geer
Programmamaker:
In samenwerking met:
Politie
In samenwerking met:

Big data is watching (over) you

Ook live via live.debalie.nl en facebook.com/debalie

Dankzij algoritmes kan men tegenwoordig criminaliteit voorspellen en hierop anticiperen. Politieorganisaties onderzoeken de mogelijkheden om big data en kunstmatige intelligentie in te zetten. Kunnen computers nauwkeuriger en veiliger voorspellen of criminaliteit gaat plaatsvinden dan getrainde agenten? Hoe bestrijden we effectief nieuwe vormen van criminaliteit zonder onevenredige inbreuk op grondrechten? Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk verkennen we de toekomst van big data en AI bij de opsporing van criminaliteit.

 

OPSPORING & VERVOLGING IN DE TOEKOMST

Deze avond over Big Data en kunstmatige intelligentie is de derde in de programmareeks “Opsporing & Vervolging in de toekomst”. In samenwerking met de politie en het OM maakt De Balie een serie over de herpositionering van politie en burger in het digitale tijdperk. Hoe kunnen alle partijen het best gezamenlijk anticiperen op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen in relatie tot politiewerk en criminaliteit? Hoe kan daarbij de rechtstaat worden gewaarborgd? Brengen technologische ontwikkelingen ons het ultieme veiligheidsklimaat, of zullen we kennismaken met de donkere kanten van nieuwe technologie à la hitserie Black Mirror? De eerste aflevering in deze serie ging over toenemende burgeropsporing, kijk het programma hier terug.

Peter van der Geer is een ervaren gespreksleider. Hij is auteur van Prachtige bijeenkomsten en oprichter van Debat.nl. Hij werkt veel op het snijvlak van overheid en maatschappij.

Speakers

Jacqueline BonnesCyber Officier Arrondissement parket Rotterdam
Reinder DoelemanSectorhoofd Dienst Regionale Informatie organisatie

Privacy First Een onafhankelijke stichting met als doel het behoud en de bevordering van het recht op privacy.
Marc SchuilenburgMarc Schuilenburg doceert aan de afdeling Strafrecht en Criminologie van de VU. Hij publiceerde meerdere boeken over veiligheid, filosofie, strafrecht en populaire cultuur waaronder Orde in veiligheid (2012), waarvoor hij de driejaarlijkse Willem Nagelprijs won. Dit jaar kwam zijn boek Hysterie. Een cultuurdiagnose uit, met daarin een groot hoofdstuk over algoritmen en predictive policing.
Fred WesterbekeHoofd Officier Landelijk Parket

Speakers

Hysterie: een cultuurdiagnose(Marc Schuilenburg, 2019)