TV NL EN

Black Achievement Month: Kleur in de wetenschap

Programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
De universiteit moet een betere afspiegeling worden van onze samenleving. Dit was de boodschap van University of Colour, een actiegroep die ontstond tijdens de Maagdenhuisbezettingen van 2015. Zwarte wetenschappers zoals Gloria Wekker en Philomena Essed maakten zich hier in de vorige eeuw al hard voor.

Inmiddels heeft bijna elke Nederlandse universiteit en hogeschool een “diversity officer”, maar is er ook daadwerkelijk meer ruimte voor kleur in de wetenschap? Tijdens de Black Achievement Month gaan we in De Balie in gesprek met sprekers uit verschillende generaties en van verschillende disciplines die de wetenschappelijke wereld door en door kennen. Welke zwarte denkers missen er in het curriculum, waarin witte mannen zijn oververtegenwoordigd? En wordt er bij medisch onderzoek genoeg aandacht besteed aan verschillende lichamen?

Sprekers

Aminata Cairo was tot dit voorjaar de Lector van Inclusive Education bij de Haagse Hogeschool. Geboren en getogen in Amsterdam van Surinaamse afkomst heeft zij vanaf haar 18de haar academische carrière in Amerika doorlopen. Daar heeft zij meerdere master graden behaald in Klinische Psychologie en Medische Antropologie en gepromoveerde ze in Medische Antropologie. Ze is gedreven om de academische omgeving en de bredere samenleving meer inclusief te maken. Als een internationale vrouw van Afrikaanse afkomst heeft zij persoonlijk de uitdagingen van diversiteit en inclusie aan den lijve ondervonden.

Dr. Harriette Verwey is 33 jaar lang een toonaangevende cardioloog geweest. Als 18-jarige naar Nederland om geneeskunde te gaan studeren, waar ze in 1995 promoveerde tot Doctor in Science. Haar specialiteit werd hartfalen en zij introduceerde het permanente steunhart. Ook was ze voorvechter voor een andere aanpak van het vrouwenhart. Toen ze in 2017 met pensioen ging, werd ze benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. Harriette Verwey is maatschappelijk betrokken als lid van de Stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland.

Bahareh Goodarzi is verloskundige, onderzoeker aan de afdeling verloskundige wetenschap Amsterdam UMC en docent bij de Verloskunde Academie Amsterdam Groningen (AVAG). Bahareh doet promotieonderzoek naar risicoselectie in de geboortezorg en is in het bijzonder geïnteresseerd in vraagstukken met betrekking tot risico, rechtvaardigheid en intersectionaliteit. Zij wil diversiteit, inclusiviteit en anti-disciminatie in de geboortezorg op de kaart zetten en heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van een training voor promovendi over intersectionele onderzoeksmethoden. 

Christina Adwoa Aidoo – roepnaam Adwoa – (26) studeert Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de UvA. Naast haar studie is zij activiste binnen het collectief “University of Colour”. Binnen haar studietraject kwam Adwoa diverse obstakels tegen, zoals verschillende vormen van uitsluiting en docenten die haar capaciteit onderschatten. Naast haar studie maakt Adwoa ook muziek onder de naam LGCA². In haar muziek bespreekt ze onderwerpen zoals de Nederlandse Afro-Diaspora en ook discriminatie binnen de academia. Haar EP komt uit in november.

Grâce Ndjako studeerde Filosofie en Politicologie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral bezig gehouden met postkoloniale kwesties. Ze is momenteel onderwijsassistent niet-Westerse filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft onder andere voor Dipsaus Exclusives en de Nederlandse Boekengids. In het najaar verschijnt haar bijdrage in AfroLit: Moderne literatuur uit de Afrikaanse Diaspora samengesteld door Dalilla Hermans & Ebissé Rouw, een publicatie van Dipsaus Podcast en Uitgeverij Pluim.

Black Achievement Month

Tijdens Black Achievement Month, elk jaar in oktober, staan black achievers in de schijnwerpers. Een maand vol debatten, exposities, theater-, dans- en filmvoorstellingen, die inzoomen op de prestaties en talenten van Nederlanders met Afrikaanse roots. De Balie maakt ook dit jaar weer een aantal niet te missen Black Achievement Month programma’s.

Sprekers

Aminata CairoTot dit voorjaar de Lector van Inclusive Education bij de Haagse Hogeschool
Harriette VerweyCardioloog
Bahareh GoodarziVerloskundige, docent en onderzoeker
Adwoa AidooStudent en activiste bij University of Colour
Grâce Ndjako Filosoof/Politicoloog werkzaam aan de UvA en schrijver.