Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. In de voorstelling Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier. Vele leefden mee met premier Birgitte, wiens idealisme op de proef werd gesteld en wie daarnaast ook nog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven leek te verliezen. In hoeverre strookt het beeld uit de serie met de realiteit en hoe werkt de politiek? Hierover praten we telkens met een politicus of iemand uit het veld. Tijdens deze eerste avond gaan we in gesprek met minister Jet Bussemaker en Ola Mafaalani, regisseur van Borgen, over emancipatie. Het NNT speelt scènes uit de voorstelling die vraagstukken van deze tijd behandelen, zoals de vraag rondom het vrouwenquota, de wenselijkheid van deeltijdwerk, de rol van het gezinsleven en de relatie tussen mannen en vrouwen. Veel vrouwen gaan op het moment dat ze een gezin starten deeltijd werken. Zij die dat niet doen worden in interviews en op andere momenten regelmatig gevraagd naar (het gebrek aan) hun gezinsleven. Een vraag die hun mannelijke collega’s nauwelijks krijgen. Terwijl er zeker ook mannen zijn die stoppen met hun politieke loopbaan om meer tijd aan hun gezin te besteden. Hoe kunnen we zorgen dat deze stereotypen verdwijnen? Minister Jet Bussemaker zet zich in voor meer vrouwen in topfuncties. Onlangs lanceerde ze een nieuwe website die dit zou moeten bevorderen en presenteerde ze de Emancipatienota. Bussemaker ziet een duidelijke rol voor de overheid weggelegd als het gaat om gelijkheid, maar benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de vrouwen zelf, die af moeten van hun schuldgevoel over hun gezin. Zijn een politieke carrière en gezinsleven eigenlijk wel te combineren, voor mannen en voor vrouwen? Welke offers vergt een topfunctie en moet je die offers maken? Het interview wordt gedaan door Mariëlle Tweebeeke. Borgen in De Balie
Dit programma is het eerste programma in een serie van drie waarin we steeds in gesprek gaan over politiek. Er volgen nog gesprekken over de relatie tussen parlementaire verslaggeving en woordvoerders en over politiek en idealen. Tijdens elke avond spelen de acteurs van het Noord Nederlands Toneel een aantal scènes uit de tien uur durende voorstelling Borgen, die lovend ontvangen werd.
In Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier. Haar idealisme wordt op de proef gesteld en daarnaast lijkt ze ook nog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven te verliezen. In haar werk wordt ze bijgestaan door haar cynische spindoctor Kaspar, die vanwege zijn verscheurde jeugd een meedogenloos politiek spel speelt. En Kaspar raakt verwikkeld in een onmogelijke liefde met de ambitieuze journaliste Katrine, wat de integriteit van beide op het spel zet.
Foto: Freek van den Bergh