TV NL EN

Breaking Bad in de Vinexwijk

Van XTC labs en vage winkels in de straat tot bedreiging en liquidaties. Het zijn de zichtbare excessen die samenhangen met ondermijning: de vermenging van boven- en onderwereld in onze wijken. 

In samenwerking met:
Het OM
In samenwerking met:
De Politie
Debatleider:
Peter van der Geer
Programmamaker

Van XTC labs en vage winkels in de straat tot bedreiging en liquidaties. Het zijn de zichtbare excessen die samenhangen met ondermijning: de vermenging van boven- en onderwereld in onze wijken.

De bereidheid om ondermijnende criminaliteit te melden is laag. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om ‘ondermijning’ aan te pakken? In dit vierde debat in de serie over de Toekomst van Opsporing en Vervolging zoeken we in De Balie naar burgeropinies over de aanpak van ondermijning. Aan de hand van concrete voorbeelden gaan we het gesprek aan over de fundamenten van onze rechtstaat.

OPSPORING & VERVOLGING IN DE TOEKOMST:
In samenwerking met de politie en het OM maakt De Balie een serie over de herpositionering van politie en burger in het digitale tijdperk. Hoe kunnen alle partijen het best gezamenlijk anticiperen op technologische ontwikkelingen in relatie tot politiewerk en criminaliteit? En hoe kan daarbij de rechtstaat worden gewaarborgd? Brengt de toekomst ons het ultieme veiligheidsklimaat, of zullen we kennismaken met de donkere kanten van nieuwe technologie à la hitserie Black Mirror?

Sprekers

Anton Ederveen is sinds 2007 burgemeester van Valkenswaard. Daarnaast is hij portefeuillehouder ondermijning van de commissie Bestuur en Veiligheid van de VNG. Persoonlijk heeft hij ook te maken gehad met ondermijning, aangezien hij meerdere malen is bedreigd.

Paul Vugts is misdaadverslaggever van Het Parool. Hij schreef o.a. de bestsellers Hells Angels, motorclub of misdaadbende?, De Endstra-tapes en De strijd tegen de Amsterdamse onderwereld.  Zijn journalistieke werk is niet risicoloos. Na doodsbedreigingen woonde een halfjaar in een safehouse.

Reggery Gravenbeek is initiatiefnemer en coproducent van de film De Druk over straatcultuur en het maken van verkeerde keuzes. Daarnaast geeft hij als ervaringsdeskundige op het gebied van criminaliteit lezingen met Team Enkelband.

Rien van der Steenhoven is stadsmarinier in Rotterdam. Een stadsmarinier handelt in opdracht van college van B&W met als taak om de veiligheidsproblemen op te lossen. Als stadsmarinier is Van der Steenhoven de schakel tussen burgers, ondernemers en gemeentelijke instituties.

Daarnaast zullen er vertegenwoordigers van de Politie en het Openbaar Ministerie aanwezig zijn en wordt u uitgenodigd om op gelijke voet met de andere sprekers deel te nemen aan het debat.

 

Speakers

Paul VugtsMisdaadjournalist Het Parool
Anton EderveenBurgemeester van Valkenswaard en portefeuillehouder ondermijning bij de VNG
Reggery GravenbeekFilmmaker en is als ervaringsdeskundige op het gebied van criminaliteit betrokken bij Stichting Team Enkelband.
Wit
Rien van der SteenovenStadsmarinier in Rotterdam