TV NL EN

De Balie on Tour: De Vonk in Zaandam

Bruist Zaanstad nog in 2040?

In samenwerking met
De Vonk
In samenwerking met
De Nationale Postcode Loterij
Moderator
Lennart Booij
moderator
Rob Smits
De eerste editie van De Balie on Tour wordt afgetrapt in De Vonk in Zaandam. Cultuur is één van de pijlers voor een gezonde stad. In de benchmark ‘Atlas voor gemeenten’ komt het Zaanse culturele klimaat er echter niet bepaald rooskleurig vanaf, vergeleken met 50 gemeenten in Nederland. Ook qua financiële uitgaven aan cultuur staat Zaanstad niet bovenaan de lijstjes. Heeft Zaanstad de vraag en eventuele veranderende behoeften goed in beeld en is er ruimte voor culturele vernieuwing?

De matige benchmark posities komen overeen met de tevredenheid van de Zaankanters als het gaat over de beoordeling van het Zaanse culturele klimaat; slechts 42 procent van de Zaankanters is hier tevreden over. Tijdens deze avond worden tevens onderstaande vragen behandeld.
Hoe staat het met het realiseren van de in de cultuurvisie genoemde ‘Zaanse mozaïek’? Welk cultureel aanbod is er nodig om aansluiting te houden met de veranderende demografie?


Over deze samenwerking

Dit programma is onderdeel van De Balie on Tour. De Balie gaat met verschillende podia in het land een samenwerking aan om programma’s te maken over onderwerpen die dicht bij de inwoners liggen. Thema’s als jeugdcriminaliteit, ongelijkheid en vertrouwen in de overheid komen voorbij. Met de tour wil De Balie gesprekken tussen partijen mogelijk maken over de plaatselijke problematiek waar inwoners mee te maken hebben.

De Balie on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Sprekers

Wessel BreunesseWethouder cultuur (GroenLinks)