TV NL EN

Calais – Welcome to the jungle

DUUR
90 minuten

Het vluchtelingenkamp in Calais, Frankrijk, is een gevolg van het huidige asielbeleid. Met een koude winter voor de boeg, vrezen sommigen voor een humanitaire ramp. Oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten en cineaste en videokunstenaar Maaike Engels maakten een documentaire over deze plek, die zij omschrijven als een hel op aarde. Na de vertoning van de korte documentaire spreken we met de makers en gaan Paul Scheffer en Tamar de Waal in gesprek over het huidige Europese asielbeleid.
  The Jungle. Zo heet het kamp vijf kilometer buiten het centrum van Calais waar duizenden migranten en vluchtelingen in erbarmelijke condities verblijven. Ze willen naar het Verenigd Koninkrijk, maar zijn bij de laatste hindernis gestrand na een tocht van duizenden kilometers met vele verschrikkingen. Voeten en Engels constateerden tijdens hun project dat het kamp in Calais geen vluchtelingenkamp te noemen is: het ontbreekt daarvoor aan structuur en het is volgens hun een chaotische en anarchistische plek. Daarbij is er een gebrek aan medicijnen en medische hulp. Dit doet de documentairemakers waarschuwen voor de humanitaire ramp die zich deze winter dreigt te gaan afspelen in Calais: “aandoeningen als schurft, luchtweginfecties zijn algemeen, de eerste gevallen van TBC zijn al vastgesteld. Met de winter op komst zal de gezondheidssituatie alleen maar verslechteren.” De grote internationale hulporganisaties zoals het ICRC en het UNHCR schitteren door afwezigheid. Volgens oorlogscorrespondent en hulpverleningsexpert Linda Polman is de verklaring daarvoor eenvoudig: “het Europees beleid streeft naar de opvang in de regio. En de grote organisaties zijn voor hun financiering afhankelijk van de regeringen die dat beleid willen implementeren.”
  Het huidige beleid is gericht op het zo oncomfortabel mogelijk te maken van de omstandigheden voor de vluchtelingen, maar dit het actieve ontmoedigingsbeleid heeft nog weinig uitgehaald. Van begin september tot half oktober is het inwonertal van de jungle bijna verdubbeld. Er ‘wonen’ nu 6000 mensen. Voor Voeten en Engels is het duidelijk: “een Europees beleid bestaat niet. Europa moet spoedig een gemeenschappelijke politiek formuleren die barmhartigheid met standvastigheid combineert.” Over dat Europese beleid en hoe ver verantwoordelijkheid moet reiken, gaan we in gesprek met Paul Scheffer en Tamar de Waal. Moderator: Rindert de Groot.