In De Balie spreken we met medici over de, volgens oud-premier Mark Rutte, grootste Nederlandse crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Met horten en stoten is er ondertussen een parlementaire enquêtecommissie corona van start gegaan om het kabinetsbeleid ten tijde van de coronacrisis kritisch tegen het licht te houden. Wij nemen daar alvast een voorschot op. Welke lessen moeten we trekken om onze gezondheidszorg beter op de toekomst voor te bereiden?
Met de commissieleden van de enquête denken we mee mee en blikken we terug op de grootste crisis in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe kon het zorgsysteem zo onder druk komen te staan? Voor welke uitdagingen stonden artsen gesteld? En wat moeten we doen om paraat te staan voor een nieuwe pandemie?
Aanvankelijk schrapte dit kabinet zonder al te veel ruchtbaarheid 300 miljoen euro die gereserveerd was voor ‘pandemische paraatheid’. Minister Agema heeft ondertussen toegezegd alsnog naar financiering te gaan zoeken, maar de kwestie is tekenend voor hoe we ons het liefst verhouden tot de coronaperiode: zo min mogelijk.
Bij dit event krijgt iedere bezoeker gratis het boekje PANDEMISCHE PARAATHEID Lessen uit de Coronacrisis voor een veerkrachtige toekomst. Het boekje wordt uitgegeven door Herstel NL onder redactie van Ira Helsloot en Erik-Jan Vlieger met als auteurs Armand Girbes, René ten Bos, Eline van den Broek, Marnix Eijsink Smeets, Roel Pieterman en Rudi Westerdorp.
Terugblikken op de coronapandemie
Deze avond is de eerste in een reeks van drie. In deze editie staat het perspectief van de gezondheidszorg centraal. In een tweede editie zullen we vanuit juridisch en rechtsstatelijk oogpunt terugblikken en op de laatste avond kijken we naar de langetermijnimpact van de coronapandemie op de maatschappij en economie.
Sprekers
Techdenkers
Mag je uit naam van de veiligheid een bevolkingsgroep (online) surveilleren? In deze editie van Techdenkers gaan we in gesprek over de controversiële methodes die gemeenten hanteerden om moskeeën in de gaten te houden.
Yoeri Albrecht gaat in gesprek met schrijver en journalist Caspar Janssen aan de hand van zijn prijswinnende boek Aard van het beestje. Hierin onthult Janssen de verborgen schoonheid van alledaagse natuur en laat hij zien hoe kleine observaties grote inzichten kunnen bieden.
In Amsterdam-Noord
Wat doe je als je buurman een chemische fabriek is? Dit najaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 de dilemma’s tussen de overlastggevende industrie en oprukkende woningbouw.