TV NL EN

Conflictmineralen – de wereld achter je mobieltje

DUUR
120 minuten

Toegang is gratis. Meld u aan via deze link.  Tin, coltan en goud hebben we dagelijks in handen. Ze zitten in computers, mobiele telefoons, en andere gebruiksvoorwerpen. Deze grondstoffen komen voor een belangrijk deel uit landen die gebukt gaan onder geweld en oorlog. In plaats van welvaart voor de lokale bevolking leiden de mineralen tot geweld en uitbuiting. Is al onze elektronica in de toekomst conflictvrij of is dat een illusie? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de lokale bevolking profiteert van de deze bodemschatten? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst op 16 april in de Balie in Amsterdam. Met onder meer: – Een presentatie door fotograaf Kadir van Lohuizen. Aan de hand van de beelden die hij tijdens zijn vele reizen maakte vertelt hij over de situatie in de tinmijnen in Congo, illegale goudmijnen in Peru en de diamantindustrie.
– Dr. Dirk-Jan Koch, Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, over de zoektocht naar 'goed goud'. Welke initiatieven zijn er en tegen welke problemen lopen we aan?
– Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, over de rol van de politiek. Kunnen we via wetgeving voorkomen dat we met onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen indirect conflicten financieren? De presentatie is in handen van Natasja van den Berg.