TV NL EN

Coronaconclaaf: Josette Daemen

Programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
Moderator
Veronica Baas
De eerste lockdown is bijna twee jaar geleden. Sindsdien is een patroon zichtbaar: Nederland wordt overvallen door een coronagolf, waarna problemen ontstaan die zo groot zijn dat ze de volledige aandacht opeisen. Alles lijkt bijzaak als het voortbestaan van de zorg op het spel staat.

De directe en indirecte gevolgen van corona en het beleid eromheen gaan iedereen raken, en de effecten zullen nog decennia voelbaar zijn. Deze tijd vraagt om een vooruitziende, brede blik. Daarom organiseert De Balie een serie lunchgesprekken over de uitwerking van COVID-19 op maatschappij en democratie. Welke gevolgen blijven onderbelicht? En waar moeten we ons op voorbereiden? Zijn er voor het nieuwe jaar lichtpunten waar we ons aan kunnen vasthouden?

Ditmaal: Josette Daemen over het spanningsveld tussen vrijheden en de corona-aanpak.

Josette Daemen is promovendus in de politieke filosofie aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden en schreef voor de Wiardi Beckmanstichting een afwegingskader voor een sociaal en democratisch coronabeleid. Wat weegt er zwaarder als grondrechten met elkaar botsen? Ze bepleit een onderscheid tussen persoonlijke, collectieve en morele vrijheid, omdat dit ons kan helpen een afweging te maken bij botsende grondrechten.

Meepraten of -luisteren? De opname van Het Coronaconclaaf vindt vanaf 12:00 plaats in de Pleinzaal. Het gesprek is open voor publiek. We nodigen u bovendien van harte uit voor- of achteraf in het cafe-restaurant kennis te komen maken met onze vernieuwde lunchkaart.

Sprekers

josette daemen
Josette DaemenPolitiek filosoof