TV NL EN

Crash Course: Rechts-extremisme in opkomst

Hoe groot is de dreiging vanuit de rechts-extremistische hoek? Hoe merken we deze veranderingen in Amsterdam?

Programmamaker
Programmamaker Argan
Hasna Elbaamrani
In samenwerking met
Locatie
De Balie

Crash Course:
Rechts-extremisme in opkomst

Ook livestreams via live.debalie.nl en facebook.com/debalie

In oktober brachten de AIVD en NCTV rapporten uit over rechts-extremisme in Nederland. Daarin concluderen zij niet alleen dat neonazistisch en antisemitisch gedachtegoed springlevend zijn, maar vooral dat anti-islamgedachtegoed groeit. Hoe groot is de dreiging vanuit de rechts-extremistische hoek? Hoe merken we deze veranderingen in Amsterdam?

In Nederland manifesteren rechts-extremistische groeperingen, die vooral hoogopgeleide jongeren aantrekken, zich steeds agressiever en ze hebben vaker een fascinatie voor wapens. Online is er ook veel rechts-extremistische activiteit, maar die is lastig te meten of waarneembaar. Hebben we wel door wat er speelt? Kunnen we radicalisering tegengaan en een eruptie voorkomen?

We gaan in gesprek met o.a. Nikki Sterkenburg, journalist en onderzoeker, en gemeenteraadslid Sofyan Mbarki, onder leiding van Martijn de Greve.

Houd de site in de gaten voor de definitieve line-up.

Een samenwerking tussen De Balie en Argan

Over de sprekers

Nikki Sterkenburg is journalist en onderzoeker, ze promoveert aan de Universiteit Leiden op radicaal- en extreemrechts in Nederland.

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Onderwijsraad en Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid RvA Politieacademie.

Joep Leerssen is literatuurwetenschapper en historicus. Hij is nationalisme-expert en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Speakers

Nikki SterkenburgJournalist & onderzoeker
Sofyan MbarkiGemeenteraadslid
Joep Leerssenhistoricus en literatuurwetenschapper
Martijn de GreveModerator