Het bestrijden van jeugdcriminaliteit is een voortdurende uitdaging. Met name de aanpak van de zwaarste groep criminele jongeren. Wat als deze jongeren zelf zouden bepalen wat nodig is om hen op het rechte pad te krijgen? Weten zij niet het beste wat werkt? We gaan in gesprek met de jongeren zelf, politie, justitie, behandelaren, wetenschappers, journalisten en politici over hoe jeugdcriminaliteit aan te pakken.
Tijdens deze festival dag bekijken we de zware jeugdcriminaliteit vanuit verschillende invalshoeken. We horen wat er achter de schermen gebeurt; welke instanties zijn er allemaal betrokken bij het bestrijden en voorkomen van jeugdcriminaliteit? Elk van deze instanties heeft haar eigen visie op het probleem. Maar welke impact heeft dat op de jongere, zijn/haar gezin en de maatschappij?
Naast TED-talks, zijn er virtual reality experiences van Garage2020 en is er plaats voor film, kunst (Matan Bellemakers en Kadir van Lohuizen in samenwerking met YiP exposeren) en muziek. Bovendien borrelen en eten we samen om ervaringen uit te wisselen en na te praten. Het CrimeFest zal worden afgesloten met een feest.
Een kaartje geeft je toegang tot alle onderdelen van het festival, een drankje bij de borrel, diner én tot het slotfeest aan het einde:
15:00 OPENING CRIMEFEST
Crimefest wordt geopend door Simone Kukenheim, wethouder van de gemeente Amsterdam. Kukenheim heeft onder andere (jeugd)zorg en preventie jeugdcriminaliteit in haar portefeuille. Hoe gaat Amsterdam om met jeugdcriminaliteit?
15.20-16:30 Hoe vullen zorg en politie elkaar aan?
In dit eerste programma van het Crime Festival praten we met Joop van Riessen, voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie over de geschiedenis van criminaliteit in de stad. Erik Jongman, psychotherapeut bij Spirit Jeugdhulp en De Waag en schrijver van het boek: “Gevoel is explosief materiaal” vertelt wat er gebeurt binnen de muren van de therapiekamer. Jongeren van Young in Prison (YiP) vertellen hun verhaal in de vorm van spoken word.
16:30 – 17:30 uur: Borrel
17:30-19:15 Hoe ver staan praktijk en theorie van elkaar af?
In dit programma spreken we met Arne Popma, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan het VUmc over de wetenschappelijke kennis van het ontstaan van criminaliteit. Vanuit ZSM (Zuid-Oost Safety Movement) komen twee moeders van slachtoffers van criminaliteit vertellen over hun ervaring. Daarnaast gaan we aan tafel met jeugdrecht advocaat Cindy Koole, behandelaar Kees Mos, Tweedekamerlid VVD Judith Tielen, en een moeder en een jongere om te horen wat zij de juiste aanpak vinden. Wat heeft hen nou geholpen, en wat nooit meer?
19:15 – 20:45 uur: Diner
20.45-22.15 Collegetour & Mocro Maffia
Hoe beland je in de jeugdcriminaliteit? Wat ging er mis? In dit onderdeel praten we eerst met Marijn Schrijver en Wouter Laumans, beiden journalist en auteurs van het boek Mocro Maffia. Zij zullen vertellen over hun inzichten in de onderwereld.
In het tweede deel kijken we naar hoe je ook weer uit die criminaliteit kunt komen. Wat hielp, en wat niet? In Collegetour interviewt Thimo van der Pol, behandelaar/onderzoeker, twee jongeren die zelf meegemaakt hebben hoe het is om in de criminaliteit te belanden. Het publiek wordt ook uitgenodigd om vragen te stellen. Tot slot
22.15-02:00 Feest!
Zodat we nog tot in de late uurtjes kunnen napraten, filosoferen, en borrelen zal CrimeFest worden afgesloten met een feest. Meester Moeilijk (van het legendarische disco duo Meester Moeilijk & Sjonnie disco) en Resistance Orchestra zullen de nacht op stelten zetten.
Stichting The Young Ones
Het Crime Festival steunt Stichting The Young Ones. Deze stichting biedt een kleine ondersteuning aan resocialiserende jongeren met een criminele achtergrond om hun leven verder op orde te krijgen (bijvoorbeeld in de vorm van een fiets, meubels of studieboeken).
Zie: https://theyoungones020.nl
Crimefest wordt ondersteund door: AUmc, UvA, VU, Universiteit Leiden, Inforsa (Arkin), Spirit, De Bascule, Kleine Hans, Young in Prison De Balie