Foto: Documentaire Alleen tegen de Staat | Regie: Stijn Bouma
Wat betekent het om altijd op je hoede te zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? Schrijftalent Maxine Palit de Jongh schreef het theaterstuk Vecht (werktitel) waarin ze het toeslagenschandaal dat plaatsvond van 2005 tot 2019, maar tot op de dag van vandaag doorwerkt, terugbrengt tot de kern. Hoe voelt het om uitgekleed te worden door de overheid? Vanavond draagt actrice Mariana Aparicio Torres de tekst voor het eerst voor publiek en gaan we er met psychiater Glenn Helberg en de zaal over in gesprek.
Glenn Helberg is psychiater en medeoprichter van het Expertisecentrum Transculturele Therapie waarin voorbij de dominante westerse psychiatrie kijkt hoe de mens wordt gevormd door taal, historie en cultuur. Begin dit jaar publiceerde hij het boek Als ik luister, waarin hij aan de hard van persoonlijke ervaringen en die van patiënten beschrijft hoe zijn ideeën over het vak psychiatrie zijn gevormd.
Maxine Palit de Jongh (1993) schrijft toneel, poëzie, proza en scenario. Ze is afgestudeerd in de richting Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), ging op residentie naar Parijs met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, schreef jeugdpoëzie voor theatergezelschap BonteHond en volgde het Slow Writing Lab VI van het Nederlands Letterenfonds. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak.
De Affaires
In opdracht van Likeminds schrijven de drie jonge theaterschrijvers Maxine Palit de Jongh, Vera Morina en Shabnam Baqhiri nieuwe toneelstukken over institutioneel racisme in Nederland: De Affaires. Beginnend met lezingen in De Balie eindigen De Affaires als volwaardige theatervoorstellingen bij Likeminds in Amsterdam-Noord in mei en september. Likeminds en De Balie willen de vinger op de zere plek leggen en met deze teksten de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland onderzoeken.
Ik teer op tekorten
Uit Vecht van Maxine Palit de Jongh
Dat is nog erger dan op niks