TV NL EN

De Afvallige

Waarom breek je wel of niet met een ideologische achtergrond? We bespreken deze vraag met o.a. bekend socioloog en biograaf Jolande Withuis

Taal
Nederlands

Ook live via live.debalie.nl

Door het afscheid van het communisme heb ik vrienden verloren. Maar ik heb daardoor wel mezelf gevonden, als wetenschapper en schrijver. Als er iets de zin van het leven is, dan is het wel: je eigen behoeften vinden, je eigen wensen, het vak waar je je talenten in kunt ontplooien.” – Jolande Withuis

Jolande Withuis kreeg het communisme met de paplepel ingegoten. Tijdens haar studie viel ze geleidelijk van het communistische geloof af. Fatima El Mourabit en Asis Aynan braken beide met het islamitische geloof. Anita Nanhoe’s hindoestaanse gemeenschap keek op van haar Kaapverdiaanse partner, maar gebroken met haar ideologische achtergrond is ze nooit.

Anders denken of anders zijn dan de groep waarin je bent opgegroeid – dat draag je de rest van je leven bij je. Waarom breek je wel of niet met je ideologische achtergrond en wat komt daar allemaal bij kijken? Vanavond luisteren we naar de persoonlijke verhalen van drie afvalligen en iemand die júist niet brak met haar gemeenschap.

Withuis draagt daarbij een fragment voor uit haar gelauwerde boek Raadselvader. Hierin portretteert ze haar vader Berry, schaakjournalist en hardvochtig communist. “Ik wilde laten zien hoe ideologie aardige mensen aanzet tot verschrikkelijke dingen.”

 

Over de sprekers

Jolande Withuis is socioloog en auteur. Ze schreef o.a. koningin/prinses Juliana’s biografie Juliana: vorstin in een mannenwereld en Raadselvader, over het leven van haar vader. Daarnaast schrijft ze voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Ze maakte zich los van een communistische achtergrond.

Fatima EL Mourabit is voorzitter van het platform Nieuwe Vrijdenkers, waar jonge humanisten, atheïsten, agnosten met een moslim-achtergrond samenkomen. Zelf brak ze met het islamitische geloof. Daarnaast is ze FNV medewerker Organizer.

Anita Nanhoe onderzoekt vraagstukken in het kader van onderwijs, integratie, vorming- en ontwikkeling, emancipatie, geweld in afhankelijkheidsrelaties, mensenhandel, seksuele diversiteit en andere onderwerpen binnen het kader van het zelfbeschikkingsrecht. Nanhoe is voorzitter van de Stichting Rotterdam Pride.

Asis Aynan is schrijver en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij tevens is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen. Aynan is een van de initiatiefnemers van de beweging Vrij Links.

Door het afscheid van het communisme heb ik vrienden verloren

Speakers

Jolande WithuisSocioloog en auteur
Fatima El MourabitVoorzitter Nieuwe Vrijdenkers
Anita NanhoeOnderzoeker en auteur
Asis AynanAuteur en docent