TV NL EN

De Ark van Noach

Dit moderne Ark van Noach-verhaal is een unieke voorstelling met theater, muziek en lezingen over klimaatverandering en consumentisme. Met acteur Cees Geel in de rol van Noach, muziek van het Nederlands Kamerkoor, en lezingen van hoogleraar Ingrid Visseren en columnist Erdal Balci.

In samenwerking met:
Nederlands Kamerkoor & Muziekgebouw aan ‘t IJ
Programmamakers & regie:

De Ark van Noach

Let op! Locatie: Grote Kerk, Enschede

Een unieke voorstelling met theater, muziek en lezingen over klimaatverandering en consumentisme. Met acteur Cees Geel in de rol van Noach (script Eddy Terstall), muziek van het Nederlands Kamerkoor en lezingen van hoogleraar Ingrid Visseren en columnist Erdal Balci. Een avond over een moderne Noach. Neemt hij opnieuw de taak op zich een ark te bouwen voor een naderende, door onszelf veroorzaakte zondvloed?

We kopen en vliegen ons een ongeluk, ondanks alarmerende berichten over het klimaat en de rol van ons consumptiegedrag daarin. Voor een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt: is het tijd een ark te bouwen om ons te redden van de aanstaande apocalyps? Vanavond komt Noach aan het woord. Hij vraagt zich af: wordt zijn zondvloed de onze?

In dit moderne Ark van Noach-verhaal passeren alle archetypen van het debat over klimaat en consumentisme de revue: de egoïst, de opportunist, de ontkenner, de verlamde, de pragmaticus en de activist. Nederlands Kamerkoor geeft muzikaal commentaar met nieuwe werken van jonge en gevestigde componisten van Nederlandse bodem. Met lezingen van hoogleraar Ingrid Visseren en columnist Erdal Balci.

Over de sprekers:

We moeten af van het huidige beperkte paradigma van economische groei. Als je de transformatie waar we voor staan serieus neemt, moet je ook de economische groei ter discussie stellen.”

Ingrid Visseren is sinds dit voorjaar hoogleraar milieubeleid en politiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hiervoor was ze jarenlang verbonden als hoofddocent aan een Amerikaanse universiteit in Virginia. Ze schreef als expert mee aan door de VN gesteunde IPBES rapport over biodiversiteit dat dit voorjaar verscheen. Deze cruciale analyse waarschuwt voor het uitsterven van 1 miljoen plant- en diersoorten. De urgentie om de ecosystemen van deze aarde te beschermen is nu groter dan ooit.

“Het klimaat is de nieuwe religie van de moderne mens”

Erdal Balci is schrijver en journalist. Hij schreef jarenlang over Turkije voor verschillende media. Nu schrijft hij vanuit Nederland over de toekomst van ons land en de belangrijkste politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Hoe klinkt klimaatverandering?

De Balie, Nederlands Kamerkoor en Muziekgebouw aan ’t IJ geven kunstenaars een stem om de actualiteit tastbaar te maken. Talentvolle Nederlandse componisten, filmmaker Eddy Terstall, acteur Cees Geel en diverse sprekers confronteren het publiek tijdens dit unieke Gesammtkunstwerk met onze ongebreidelde koopzucht en de verschillende kampen in het debat.

Deze serie is een een co-productie van De Balie, Nederlands Kamerkoor en Muziekgebouw aan ’t IJ.

Regie: Yoeri Albrecht (De Balie) & Merlijn Geurts (De Balie)
Chef-dirigent: Peter Dijkstra
Script: Eddy Terstall
Spel: Cees Geel
Lezingen: Jacqueline Cramer en Erdal Balci
Muziek van: Jacob ter  Veldhuis, Jan-Peter de Graaff, Maxim Shalygin, Marijn Simons en Bec Plexus

Na de première gaat De Ark van Noach op tour door Nederland. Op 12 september is de voorstelling te zien in de Grote Kerk in Enschede en op 14 september in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public

         

Speakers

Cees GeelActeur
Eddy TerstallScript
Nederlands KamerkoorMuziek
Erdal BalciSpreker, journalist, schrijver
Ingrid VisserenHoogleraar milieubeleid en politiek, Radboud Universiteit Nijmegen