TV NL EN

De Avond van de Gevangen Schrijver

Op deze avond vragen wij aandacht voor schrijvers die wereldwijd, vanwege hun geschriften, in de gevangenis zitten.

Georganiseerd door
PEN Nederland

Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Gevangen Schrijver (15 november) organiseert PEN Nederland i.s.m. De Balie de Avond van de Gevangen Schrijver. Op deze avond vragen wij, met een gevarieerd literair programma, aandacht voor schrijvers wereldwijd die, vanwege hun geschriften, in de gevangenis zitten.

Auteur (en voormalig uitgever en boekhandelaar) Maarten Asscher schreef Het uur der waarheid, een onderzoek naar ‘gevangenschap als literaire ervaring’. Vanavond brengt hij een eerbetoon aan de dissidente Russische dichter Natalja Gorbanevskaja (1936-2013), die exact vijftig jaar geleden, in 1969, door het communistische regime werd gearresteerd en in een psychiatrische inrichting werd opgesloten.

Arabiste en vertaalster Djûke Poppinga gaat in gesprek met de Syrische dichter en journalist Faraj Bayrakdar. Hij zat tijdens het regime van Hafiz al-Assad (vader van de huidige president) in totaal veertien jaar in de gevangenis, vanwege zijn geschriften en zijn leiderschap van de communistische partij. In 2000 kwam hij vrij, sinds 2005 woont hij in ballingschap in Zweden. Hij ontving verschillende internationale onderscheidingen voor zijn werk. In het Nederlands verscheen een bundel gevangenisgedichten onder de titel Spiegels van afwezigheid, waaruit hij zal voorlezen. Het gesprek vindt plaats in het Engels.

Vertaalster Hamide Dogan leest fragmenten uit het door haar vertaalde Ik zal de wereld nooit meer zien van de Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan, die na de mislukte coup in 2016 tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld.

Omslagfoto door Barbara van Ruyven

Bekijk ook het Facebook evenement.

Sprekers

Maarten AsscherAuteur (foto door Sacha de Boer)
Djûke PoppingaArabische vertaler
Faraj BayrakdarSyrische dichter en journalist
Hamide DoganTurkse vertaler
Ahmet AltanJournalist