Waar komen onze tomaten vandaan? The Miracle of Almería toont op menselijke wijze de blinde vlekken van het kapitalistische systeem. Na de film gaan we in gesprek over de werking van de internationale voedselketen.
In het zuiden van Spanje, ligt Almería, een enorme provincie bedekt door wit plastic. In 50 jaar tijd slaagde deze regio erin uit te groeien van een dorre woestijn tot de grootste moestuin van Europa. Het is de plek waar onze tomaten vandaan komen, zelfs in de winter. Maar onder al dat plastic gebeuren vreemde dingen…
Vandaag de dag verplaatst de groentetuin zich onvermijdelijk naar Marokko. Spaanse boeren duiken ver onder hun prijzen om in de race te blijven. 120 duizend migranten werken onder slaafse condities in de serres. In The Miracle of Almería tonen mensen uit de regio de blinde vlekken van het kapitalistische systeem. Elk vanuit hun eigen perspectief, stellen ze filmscènes voor die een recente of minder recente herinnering verbeelden. Met behulp van hun vertel- en verbeeldingskracht, ontdekken we de onderliggende economische, politieke en sociale dynamieken. En de explosieve gevolgen daarvan in de samenleving.
Na de vertoning gaan we in gesprek met Volkert Engelsman over de voedselketen in onze samenleving.
Volkert Engelsman is een pionier in de biologische landbouwsector. Hij is de oprichter en CEO van het bedrijf Eosta, een multinationale onderneming op het gebied van biologische voeding. Hij staat bekend als een pleitbezorger voor biologische landbouw, duurzaamheid, eerlijke handel en True Cost Accounting. In 2017 bereikte hij de eerste plaats in de Duurzame 100 van het Dagblad Trouw. In 2018 won hij met Eosta de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.
Sprekers
Nagesprek met o.a. Frank Westerman, Hans Dortmans en Thijs de Zeeuw
Een ode aan het verborgen en sierlijke (seks)leven van dit ongrijpbare dier. Nagesprek met o.a. Frank Westerman, Hans Dortmans en Thijs de Zeeuw
De transitie van de Noordzee
Hoe ziet de transitie van de Noordzee eruit? Wat is de weg naar gebalanceerd samenleven van industrie, natuur en voedselwinning?
Aan de landbouwtafel met…
Driekwart van de Nederlanders eet te weinig groente. Ergens in de keten van boer naar bord gaat het mis. Hoe zorgen we dat wat we verbouwen ook echt leidt tot een gezonde samenleving? En hoe kan een samenleving die gezond eet, de boeren en telers ook echt wat opleveren?