TV NL EN

De Balie leert #14 Over burgerschap in het onderwijs

DUUR
120 minuten

De overheid roept scholen op aandacht te besteden aan ‘beter burgerschap’. Hoe leer je, als beginnend docent maatschappijleer, pubers nadenken over actuele en gevoelige kwesties als IS en de komst van vluchtelingen in deze roerige tijd? Hierover maakte filmmaker Laura Hermanides de documentaire 'Maatschappijleer' waarin het eerste half jaar van Daan Faasen als startende docent maatschappijleer op een middelbare school wordt gevolgd. Na de televisie-premiere op 16 mei toert de film langs 10 Nederlandse VO-scholen, waar men in gesprek gaat met leraren, schoolleiders, leerlingen, ouders en andere stakeholders over het thema burgerschapsvorming. Deze bijeenkomst in De Balie vormt het sluitstuk van deze tour. De opbrengsten van de lokale gesprekken vormen input voor een centraal gesprek over burgerschapsvorming in het Nederlandse onderwijs. In het eerste uur praten we plenair over de plaats en het belang van burgerschap in het Nederlandse onderwijs met onder andere Sander Dekker (Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Jasper Rijpma (VO-docent en oud leraar van het Jaar), Bram Eidhof (promovendus UvA). O
In het tweede uur vragen we het publiek mee te denken over concrete handelsperspectieven om burgerschap op een goede manier vorm te geven op scholen. 

Moderator: Felix Rottenberg De film Maatschappijleer is geproduceerd door Een van de jongens, in coproductie met VPRO, met steun van CoBO. De debattour wordt mede mogelijk gemaakt door het CoBO Fonds, SLO en De Balie.