TV NL EN

De Balie Live met Kati Piri en Michiel Luining

Hoe het coronavirus de democratie in Hongarije verder aantast

Program editor & Moderator
Zara Toksöz
Program editor
Lola ‘t Hart

Nadat deze week in Hongarije een noodwet is aangenomen heeft premier Viktor Orbán voor onbepaalde tijd de mogelijkheid te regeren zonder tussenkomst van het parlement. Volgens de premier is dat nodig in de strijd tegen het coronavirus. Is de democratie in Hongarije hiermee definitief afgeschaft? En waarom zijn de strafmaatregelen die de EU in 2018 aankondigde nog altijd niet in werking? De Balie-programmamaker Zara Toksöz interviewt Europarlementariër Kati Piri en Europadeskundige Michiel Luining. 

In 2018 stemde het Europees Parlement voor het inzetten van de artikel 7-procedure tegen Hongarije, de strengste strafprocedure die de EU kent. Op basis hiervan kan het stemrecht van een land binnen de EU afgenomen worden. Het is aan de Europese lidstaten actie te ondernemen, maar op dit moment zit de procedure muurvast. Premier Orbán kan nu dus zonder tegenwerking zijn gang gaan. Met onze gast praten we hierover verder.

De Balie Live
Nu de zalen gesloten zijn, zet De Balie de ontmoeting en het publieke gesprek online voort met De Balie Live. Programmamakers spreken in De Balie Live vanuit een lege zaal met gasten over kunst, cultuur en de actualiteit. De gesprekken worden opgenomen en uitgezonden op de homepage van De Balie, en zijn later terug te zien op de Verdiepingspagina.

Sprekers

Kati PiriLid van Europees Parlement (PvdA)
Michiel LuiningHistoricus & Oost-Europa deskundige