TV NL EN

De bedreigende BIJzaak

DUUR
120 minuten


Live uitzending
vanaf ± 20:00 UUR Gemist? De VIDEO staat na enkele uren online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Facebook Event De mens kan niet zonder bijen. De meeste groente- en fruitsoorten die verbouwd worden voor consumptie zouden niet kunnen groeien zonder de bestuiving van deze insecten. Bijen zijn essentieel voor de biodiversiteit en leveren jaarlijks miljarden op aan de landbouw in de Europese Unie.

De laatste jaren zijn er buitengewoon veel bijen gestorven. Niet alleen imkers en boeren, maar ook wetenschappers en politici slaan alarm: als deze trend zich voortzet, dreigt ons ecosysteem en onze voedselzekerheid in gevaar te komen. Daarom organiseert De Balie in samenwerking met Greenpeace een avond over de bijen, waarin de betekenis en toekomst van deze onmisbare beestjes besproken wordt.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de bijensterfte? Hoe kunnen we de manier waarop landbouw werkt in Nederland aanpassen om dit probleem tegen te gaan? Welke oplossingen worden nu al in de praktijk gebracht? En hoe kan de industrie en de politiek een rol spelen om tot een oplossing op grote schaal te komen? Hierover gaan we in gesprek met imkers, boeren, wetenschappers en politici.

Met onder anderen:

Jeroen van der Sluijs (Universitair hoofddocent bij Milieu- en Natuurwetenschappen, Universiteit Utrecht) Merijn Bos (Onderzoeker Landbouwecologie, Universiteit Leiden) Michael Kester (general manager Syngenta, bestuurslid van Nefyto) Jaap Molenaar (Voorzitter van de Bijenstichting) Jan Knook (Teler van biologische bloemen) Joris Baecke (ZLTO) Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks) Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid Christenunie) Sylvia Borren (directeur Greenpeace)  Herman van Bekkem (Campagneleider Greenpeace) Cato Fluitsma (accordeon/zang) vertolkt haar lied over de bijensterfte 'De Koningin is moe' samen met violist Vincent van Dam. Moderatie: Teun van de Keuken Een programma van De Balie (redactie Marije Ligthart) in samenwerking met Greenpeace

Aanbevolen literatuur:
      Nederland, land van melk en honing
auteurs: Tom Bade, Gerben Smid, Fred Tonneijck, Rene Zanderink Het dringt steeds meer door dat honingbijen van betekenis zijn. Bij de oprichting van de bijenhoudersorganisaties was de economische waarde van bijen een belangrijk motief. Land- en tuinbouwers huurden korven met bijen… lees meer Bestel dit boek