TV NL EN

De docent van de toekomst

DUUR
180 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Leerlingen, bedrijfsleven en de samenleving vragen om onderwijs dat past bij de huidige én toekomstige tijd. Scholen zoeken naar eigentijdse manieren waarop kwalitatief goed onderwijs aangeboden kan worden, ook als er niet voldoende docenten voor alle vakken te vinden zijn.
Wie zijn degenen die in de toekomst de passende leeromgeving voor leerlingen vormgeven? Wie zijn de docenten van de toekomst? We nemen samen met u een kijkje in de (nabije) toekomst. U hoort verhalen van docenten die grenzen opzoeken, die onverwachte verbindingen maken of experimenteren met een andere rol. U hoort een docent die een eigentijdse leeromgeving creëert. Een docent deelt zijn zoektocht naar meer verbinding met en leren in het bedrijfsleven. En een hybride docent, Bart Giethoorn, komt aan het woord die deels lesgeeft en deels buiten het onderwijs werkt. Bart Giethoorn is natuurkundedocent aan het Lentiz Reviuslyceum voor twee dagen in de week. Als hybride docent combineert hij lesgeven met projectleiding van grotere projecten (TU Delft en op het Reviuslyceum) en workshops in gamification. De drive om in een hybride vorm te werken kwam voort uit zijn zoektocht naar meer afwisseling en uitdaging naast het plezier dat hij heeft in lesgeven. Beide werelden versterken elkaar en verhogen de kwaliteit van zijn lessen.
Hij ziet docenten, en ook u, als ontwerpers van het onderwijs. Hij maakt dan ook graag gebruik van alle hersenen in de zaal, en laat u op speelse wijze de docent van de toekomst ontwerpen. Sultan Göksen is docent economie aan het Marcanti College in Amsterdam en lerarenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij laat leerlingen fictieve ondernemingen opzetten als een manier om ondernemerschap te onderwijzen en brengt hen hiervoor structureel in contact met bedrijven zoals Albert Heijn, Google en McKinsey. Het vraagt nieuwe vaardigheden van een docent om zulke nieuwe onderwijsomgevingen te creëren. Dat neemt zij mee in haar rol als lerarenopleider en zal daar vanavond verder over vertellen. Sultan ziet, net als Bart, docenten als de ontwerpers van het onderwijs en wil hen daar op een goede manier voor opleiden. Vanavond toont ze op een interactieve manier een glimp van haar onderwijs en hoe zij dit doet met haar leerlingen en studenten. Sultan was in 2013 verkozen tot de laatste 10 in de landelijke verkiezing tot Leraar van het Jaar en adviseert sindsdien zowel de gemeente Amsterdam als het ministerie van OCW.  Aan tafels voeren we een professionele dialoog waarin we vrij associëren, persoonlijke ervaringen delen, dromen over de mogelijke toekomst en vervolgens kijken welke stappen in het hier en nu gezet kunnen worden. Op deze manier ervaart u zelf hoe een dialoog volgens de methodiek van waarderend onderzoeken verloopt. Aanmelden
We nodigen schoolleiders, docenten, ouders, leerlingen, bestuurders en andere geïnteresseerden van harte uit deze dialoogbijeenkomst bij te wonen.
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Deelname is gratis. Kunt u niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn? U kunt de bijeenkomst ook volgen via de livestream van De Balie. Bijvoorbeeld op school, samen met uw collega’s.