TV NL EN

De Grote Denkers leesclub

Programmamaker
Programmamaker
Onze programmaserie Grote Denkers bestaat vijf jaar en dat vieren we met een speciale, vierdelige editie van de Grote Denkers leesclub. We besteden aandacht aan het werk van vier schrijvers die een veel prominentere plek in de geschiedenis verdienen.

Op elke avond staat één schrijver centraal. We lezen teksten van Audre Lorde, Fatima Mernissi, Andreas Burnier en Anaïs Nin, en praten daar in intieme setting over. Wat is er zo bijzonder aan hun werk, en wat zegt het over de wereld waarin we nu leven?

Wil jij kennismaken met het werk van deze vier auteurs (en geloof ons, dat wil je) sluit je dan aan bij de leesclub. Een ticket geeft je toegang tot alle vier de avonden. Ter voorbereiding lees je de hieronder genoemde teksten, die we vervolgens op de avonden zelf met elkaar en een speciale gast bespreken.

4 november ­– Audre Lorde met Jenny Mijnhijmer
De Caribisch-Amerikaanse schrijver, dichter, intersectioneel feminist en activist Audre Lorde (1934-1992) werd in de afgelopen jaren door een breed publiek ontdekt. Haar werk heeft een enorme invloed op het feministisch denken over de hele wereld.

In Sister Outsider laat Lorde aan de hand van prachtige persoonlijke essays over onder andere seksisme, racisme en homofobie zien hoe complex identiteit is, welke barrières vrouwen tegenkomen en hoe daarmee om te gaan. Toneelschrijver en actrice Jenny Mijnhijmer vertaalde dit werk in 2020 naar het Nederlands.

Voor deze leesclub vragen we je de vertaling van Sister Outsider te lezen. Je kunt het boek hier of in je lokale boekhandel kopen, of lenen in de bibliotheek.

2 december – Fatima Mernissi met Hasna El Maroudi
De Marokkaanse socioloog en schrijver Fatima Mernissi (1940-2015) werd beroemd met haar subversieve sociologische en historische studies naar de positie van de vrouw in de islamitische en westerse wereld. Haar historische onderzoek naar vrouwelijke islamitische geleerden en leiders wordt vaak gezien als basis van het islamitische feminisme.

Hasna El Maroudi is NRC-columnist en mede-oprichter van feministisch mediaplatform Lilith.

Voor deze leesclub lezen we Europese Harem. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

13 januari – Andreas Burnier met Tobi Lakmaker
Schrijver en criminoloog Andreas Burnier (1931-2002) was een van de eerste vrouwelijke hoogleraren van Nederland. Ze werd gezien als boegbeeld van de feministische beweging, maar vocht zelf tegen alle vormen van hokjesdenken en pleitte radicaal voor individualiteit. Ze scheef vele essays en beroemde literaire werken als Het jongensuur en Een tevreden lach en haar vele essays.

Tobi Lakmaker veroverde vorig jaar in één klap zijn plek in het Nederlandse literaire landschap met zijn debuut De Geschiedenis van mijn Seksualiteit, dat onder meer werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurpijs.

Voor deze leesclub lezen we Een tevreden lach. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

10 februari – Anaïs Nin met Roanne van Voorst
Schrijver Anaïs Nin (1903 – 1977) schreef als een van de eerste vrouwen met succes erotische verhalen. Ze werd evenveel bewonderd als gehaat om haar talloze dagboeken, erotische proza, haar driehoeksverhouding met Henry en June Miller en haar bigamie (die pas na haar overlijden aan het licht kwam).

Roanne van Voorst is auteur en ‘toekomst-Antropoloog’. Haar nieuwe boek – een onderzoek naar de toekomst van liefde, seksualiteit, vriendschap en intimiteit – verschijnt begin 2022.

Voor deze leesclub lezen we erotische verhalen uit de bundel Delta of Venus. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

Over Grote Denkers
Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Data leesclub

  • 4 november | Audre Lorde
  • 2 dec | Fatima Mernissi
  • 13 januari | Andreas Burnier
  • 10 februari | Anais Nin