TV NL EN

De Grote Denkers leesclub: Fatima Mernissi

Met gastspreker Hasna El Maroudi

Programmamaker
Programmamaker
Onze programmaserie Grote Denkers bestaat vijf jaar en dat vieren we met een speciale, vierdelige editie van de Grote Denkers leesclub. We besteden aandacht aan het werk van vier schrijvers die een veel prominentere plek in de geschiedenis verdienen. Met deze keer Fatima Mernissi.

De Marokkaanse socioloog en schrijver Fatima Mernissi (1940-2015) werd beroemd met haar subversieve sociologische en historische studies naar de positie van de vrouw in de islamitische en westerse wereld. Haar historische onderzoek naar vrouwelijke islamitische geleerden en leiders wordt vaak gezien als basis van het islamitische feminisme.

We bespreken het werk van Fatima Mernissi in intieme setting met Hasna El Maroudi, NRC-columnist en mede-oprichter van feministisch mediaplatform Lilith. Wat is er zo bijzonder aan haar werk, en hoe relevant zijn haar ideeën voor vandaag?

Voor deze leesclub lezen we Europese Harem. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

Grote Denkers Leesclub

Wil jij kennismaken met het werk van een van de andere auteurs (en geloof ons, dat wil je), kom dan ook naar de andere leesclub avonden waarin het werk van Andreas Burnier en Anais Nin centraal staat.

13 januari – Andreas Burnier met Tobi Lakmaker
Schrijver en criminoloog Andreas Burnier (1931-2002) was een van de eerste vrouwelijke hoogleraren van Nederland. Ze werd gezien als boegbeeld van de feministische beweging, maar vocht zelf tegen alle vormen van hokjesdenken en pleitte radicaal voor individualiteit. Ze scheef vele essays en beroemde literaire werken als Het jongensuur en Een tevreden lach en haar vele essays.

Tobi Lakmaker veroverde vorig jaar in één klap zijn plek in het Nederlandse literaire landschap met zijn debuut De Geschiedenis van mijn Seksualiteit, dat onder meer werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurpijs.

Voor deze leesclub lezen we Een tevreden lach. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

Koop hier je ticket voor de leesclub van 13 januari

10 februari – Anaïs Nin met Roanne van Voorst
Schrijver Anaïs Nin (1903 – 1977) schreef als een van de eerste vrouwen met succes erotische verhalen. Ze werd evenveel bewonderd als gehaat om haar talloze dagboeken, erotische proza, haar driehoeksverhouding met Henry en June Miller en haar bigamie (die pas na haar overlijden aan het licht kwam).

Roanne van Voorst is auteur en ‘toekomst-Antropoloog’. Haar nieuwe boek – een onderzoek naar de toekomst van liefde, seksualiteit, vriendschap en intimiteit – verschijnt begin 2022.

Voor deze leesclub lezen we erotische verhalen uit de bundel Delta of Venus. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

Koop hier je tickets voor 10 februari

Over Grote Denkers
Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Gastspreker

Hasna El MaroudiColumnist en journalist | foto: Laila Cohen
Data Grote Denkers leesclub
  • 4 november | Audre Lorde
  • 13 januari | Andreas Burnier
  • 10 februari | Anais Nin
  • 10 maart | Fatima Mernissi