TV NL EN

De Koplopers: Kringlooplandbouw

Programmamaker
Tim Wagemakers
In samenwerking met
het logo van regieorgaan sia
Regieorgaan SIA
Boerenprotesten, klimaatactivisten op straat, een politiek die muurvast lijkt te zitten. En dat met een landbouwsysteem dat op zijn laatste benen loopt. Waar is het perspectief? Het is maar net waar je kijkt. In De Koplopers duiken we in maatschappelijke vraagstukken die allang een transitie doormaken, kijken we waar de uitdagingen en kansen liggen en wat de bijdrage van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen is.

Met in deze aflevering De Kringlooplandbouw. Met agrariërs, ecologen, politici, onderzoekers en andere betrokkenen kijken wij welke lessen we van elkaar kunnen leren en hoe we deze lessen kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk. Wat vraagt verandering van de agrariër? En wat van de samenleving?

Om antwoord te geven op deze vragen gaan we in gesprek met Laura Bromet, GroenLinks Kamerlid met de portefeuille landbouw en oud wethouder van de gemeente Waterland, Alex Datema (voorzitter BoerenNatuur), Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance and Accounting Avans Hogeschool en lector omgevingsinclusief ondernemen Ron Methorst. Daarnaast deelt Carel de Vries de lessen die hij leerde tijdens het opzetten van Vruchtbare Kringloop Achterhoek en proefboerderij De Marke.

En drie jonge agrariërs van Hogeschool Aeres delen hun visie op het agrarische bedrijf van de toekomst.

De avond wordt gemodereerd door journalist, columnist en programmamaker Teun van de Keuken.

Sprekers

Teun van de KeukenModerator
Laura BrometGroenLinks Kamerlid
Marleen Janssen GroesbeekEconoom en specialist op het gebied van duurzaam ondernemen, lector sustainable finance en accounting Avans Hogeschool
Alex DatemaVoorzitter BoerenNatuur, Melkveehouder Schotterkamp, Agro Agenda Noord Nederland
Ron MethorstLector omgevingsinclusief ondernemen Aeres Hogeschool
Carel de Vries Betrokken bij Proefboerderij De Marke, Vruchtbare Kringloop Achterhoek