TV NL EN

De Koplopers: Een Land Vol Stikstof

Programmamaker
in samenwerking met
het logo van regieorgaan sia
Regieorgaan SIA
In het stikstofdebat touwtrekken bouw, boer en natuur over elke vierkante meter grond. Boerenactiegroepen, milieuorganisaties en bouwbedrijven bestoken de overheid om meer ruimte te krijgen. Intussen stijgt het stikstofpeil tot aan ieders lippen, maar partijen die elkaar nodig hebben om tot een oplossing te komen lijken alleen maar oog te hebben voor het eigen belang. Hoe komen we hier nog uit?

Communicatiewetenschapper Korien van Vuuren ziet een uitweg. Wie verder kijkt dan het Malieveld, ziet in het land een beweging van mensen met verschillende belangen die met elkaar optrekken. De sleutel daartoe is de juiste manier van praten en inleving in elkaars standpunten.

Voor Kamerlid Laura Bromet is stikstof een van de belangrijkste onderwerpen. Ze gaat zich voor dit programma verdiepen in de argumenten van andere belanghebbenden. Ze staat er als politicus om bekend nooit het gesprek uit de weg te gaan en ook om het verkondigen van de standpunt van GroenLinks zonder een blad voor de mond te nemen.

Hans Van den Heuvel zet zich namens LTO Nederland in voor toekomstperspectief voor Nederlandse boeren en tuinders. Samen met boerenbestuurders zoekt hij vanuit die inzet naar oplossingen voor de stikstofproblematiek die boeren, de economie en natuur vooruit helpen.


De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA. SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. In de serie De Koplopers bespreken we de grootste maatschappelijke vraagstukken die we in Nederland de komende jaren samen het hoofd moeten gaan bieden. We onderzoeken wat we kunnen verbeteren door goed grondgebruik. Elke keer staan twee koplopers centraal: Waarom lukt het bij hun wel, en waarom kunnen of willen hun buren nog niet mee in de transitie? Deze vraag beantwoorden we met lectoren van hogescholen die praktijkonderzoek doen, politici die verantwoordelijk zijn voor de regels en ervaringsdeskundigen die een oplossing zoeken.

Sprekers

Korien van VuurenCommunicatiewetenschapper Radboud Universiteit Nijmegen en docentonderzoeker CHE
Laura BrometKamerlid GroenLinks
Hans Van den HeuvelDirecteur LTO Nederland
Teun van de Keukenmoderator


De Balie Café-restaurant thuis bezorgd

Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.