TV NL EN

De Nationale Wetenschapsquiz

Presentator
Sicco de Knecht
Programmamaker
De leukste wetenschappelijke quiz van Nederland gaat door! Op derde Kerstdag krijgen in De Balie zes knappe koppen de lastigste vragen voorgelegd over hoe de wereld om ons heen werkt. Want op NPO 2 mag De Nationale Wetenschapsquiz gestopt zijn, ScienceGuide en De Balie gaan er gewoon mee door. In drie teams strijden onderzoekers van hogescholen en universiteiten tegen elkaar. En daar kun je live bij zijn!

De eerste tien vragen van de Wetenschapsquiz zijn reeds bekend gemaakt. Het is inmiddels een echte kersttraditie geworden: verzamel uw familie en pak een pen & encyclopedie (of gewoon uw computer). Aan de slag! De eerste tien vragen zijn hier te vinden.

Onder de inzendingen met de meeste goede antwoorden wordt een privérondleiding in een wetenschapsmuseum naar keuze verloot. De winnaar wordt op 27 december tijdens de uitzending bekendgemaakt.

Sprekers

Belle DerksHoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie Universiteit Utrecht; voorzitter KNAW De Jonge Akademie
Maaike HarbersFilosoof en doet onderzoek naar de ethiek van kunstmatige intelligentie. (Hogeschool Rotterdam)
Casper AlbersHoogleraar toegepaste statistiek en datavisualisatie Rijksuniversiteit Groningen en columnist voor de Volkskrant
Nadine AkkermansLetterkundige en historicus. Ze doet onderzoek naar vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw. (Universiteit Leiden)
Gideon KoekoekTheoretisch fysicus & volledig geobsedeerd door de nalatenschap van Einstein
Masi MohammadiIngenieur, lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en hoogleraar aan de TU/e

Disclaimer: de deelnemers die op derde Kerstdag tegen elkaar strijden, hebben een contract ondertekend én zweren de vragen niet van te voren te zullen lezen.

De jury
Uiteraard heeft de Nationale Wetenschapsquiz ook een vakkundige, strenge doch rechtvaardige jury. Deze bestaat dit jaar uit niemand minder dan aartsvader van de quiz Hein Meijers, voorzitter van de sectororganisatie van wetenschapsmusea (VSC) Alex Verkade en werkte mee aan eerdere edities van de quiz. Het derde lid van de jury is directeur van het Studium Generale en het Public Engagement team van de Universiteit Utrecht Maud Radstake.

© Foto: VPRO / Robert Lagendijk

De Nationale WetenschapsQuiz in De Balie is mede mogelijk gemaakt door VPRO en NWO.