TV NL EN

De noodzaak voor een nieuwe Islam

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. “De Islam moet veranderen, anders hebben we straks ‘duizend kalifaten’ “– zo bepleit imam Yassin Elforkani, voorvechter van een religieuze hervorming. De Islam moet zich aanpassen aan de huidige tijd en gecombineerd kunnen worden met democratie en moderne normen en waarden; de islamitische gemeenschap moet medeverantwoordelijkheid nemen voor terroristische uitwassen als IS en een Islam creëren die een overtuigend alternatief biedt voor gewelddadig extremisme. De Islam zoals het nu is, stelt Elforkani, heeft een probleem.

Deze uitspraken zijn niet zonder gevolgen. Elforkani ontvangt dagelijks bedreigingen en die leidden tot een half jaar radiostilte, maar de imam weigert te blijven zwijgen. Op deze avond geeft Elforkani een lezing over de crisis in Islam en het belang van hervorming. Met experts, betrokkenen en publiek discussiëren we verder of deze behoefte tot hervorming breed gedragen wordt; in hoeverre een hervorming van religie plaats kan vinden zonder de fundamenten van de religie uit het oog te verliezen en hoe je zo’n hervorming bewerkstelligt.

Met o.a. Sahar Noor. Noor is werkzaam bij Movisie, bij het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) Ook doet ze aan de Radboud Universiteit promotieonderzoek naar vroomheid, religieuze autoriteit en leiderschap onder moslimvrouwen in Nederland en België. Sahar is een Afghaanse Nederlander en woont sinds 1994 in Nederland.

Moderatie: Mirthe Frese en Bahram Sadeghi

In de maand april organiseert De Balie een serie programma’s over Islam en de westerse samenleving: 19 april De noodzaak voor een nieuwe Islam, Pleidooi van imam Yassin Elforkani
24 april Islam is Punk, Een avond met schrijver Michael Muhammad Knight
25 april Salafisme: vriend of vijand in de strijd tegen radicalisering