TV NL EN

De onderbuik voorbij: angst voor onveiligheid

DUUR
120 minuten

Terroristen, TBS’ers, digitale criminelen en vrije radicalen; voor alles zijn we bang. Of het nu reëel of irreëel is. We denken dat alles onveiliger wordt en het gevaar komt van buiten. We willen 100 procent veilig zijn, geen enkel risico lopen; Arnon Grunberg noemde veiligheid zelfs onze enige ‘religie’.

Maar we kijken ook verder, want angsten kunnen ons, net als de wetenschap, iets leren. Het is in elk geval van alle tijden, rangen en standen. Met onderzoekers, kunstenaars en ervaringsdeskundigen gaan we op zoek naar onze angsten, onze hang naar veiligheid en het onbehagen dat daardoor ontstaat.
De onderbuik voorbij Dit is de eerste aflevering van een driedelige serie over onbehagen in de Nederlandse samenleving, die in samenwerking met de RMO werd gemaakt naar aanleiding van het advies: Het onbehagen voorbij. Alle programma’s worden gepresenteerd door Brandstof initiator Laurens Knoop.

Met vanavond o.a. een column van Floor Rusman en een kort verhaal van Simone van Saarloos.
Op woensdag 6 november is de tweede aflevering, over Jeugdzorg en de media. Op woensdag 20 november is de laatste aflevering, over (ontsnappen aan) de crisis.  Alle bezoekers krijgen gratis het boek van RMO bij aanvang van het programma

Schrijfwedstrijd!
Waar ben jij bang voor? Voor dikke kikkers? Wc-geluiden? Mank lopende mannen in lange jassen in een donkere steeg? Voor je partner misschien? Of ben je juist helemaal niet bang? Schrijf een kort verhaal (max. 750 woorden) over angst. De winnaar mag dit verhaal voordragen tijdens het programma en ontvangt ook vier vrijkaarten (+ consumptiebonnen) voor je vrienden – die je steunen wanneer je angst hebt om je tekst voor te dragen. We plaatsen je tekst eveneens op de website van De Balie.
Stuur je verhaal voor maandag 21 oktober naar communicatie@debalie.nl.

Redactie De Balie: Thomas van Neerbos en Evelijn Martinius