TV NL EN

De onderbuik voorbij: de crisis als kans

DUUR
120 minuten

Sinds 2008 verkeren we in een zware economische crisis. De rijken worden rijker, de armen worden armer en de schuldigen blijven ongestraft. We voelen allemaal de verontwaardiging en kennen de woedende discussies. We zijn bedrogen en boos.
  Toch is er ook een groep die deze economische crisis als een gelegenheid aangrijpt om het heft in eigen hand te nemen en op creatieve wijze aan de effecten van de crisis te ontsnappen. Deze groep mensen meent dat we ons heil niet langer hoeven te zoeken bij het kapitalisme, de overheid of andere instanties: zij maken hun eigen geluk, welzijn en economische systemen. Mondiale problemen, zoals financiering en energiewinning, worden in de toekomst lokaal opgelost. Het individualisme heeft zijn beste tijd gehad, zo voorspellen deze pioniers.    Pitch Talrijke initiatiefnemers op verschillende gebieden pitchen hun ideeën. Tussendoor zijn voorbeelden te zien van succesvolle projecten die uit onvrede zijn ontstaan, speeches te horen van mensen die menen dat het anders moet en vragen te stellen aan diegenen die weten hoe je moet beginnen. Het publiek krijgt de mogelijkheid de initiatiefnemers te ondervragen.
Initiatiefnemers:
De Oase, Wiesje Monster
Liberticide, Robin Brouwer en Tiers Bakker
Broodfonds, Biba Schoenmaker
de Windvogel, Siward Zomer
de Financiële Coöperatie
P.A.P.A / Lino Hellings
YourLab
N.A.T.

Peerby, Daan Weddepohl

Sprekers:
Haroon Sheikh, Dasym Strategy Investments
Helen Toxopeus, New Economics
Jasper Zuure, Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

De onderbuik voorbij Dit is de laatste aflevering van een driedelige serie over onbehagen in de Nederlandse samenleving, die in samenwerking met de RMO werd gemaakt naar aanleiding van het advies: Het onbehagen voorbij. Alle programma’s worden gepresenteerd door Brandstof initiator Laurens Knoop.   Alle bezoekers krijgen gratis het boek van RMO bij aanvang van het programma   Redactie De Balie: Thomas van Neerbos en Evelijn Martinius

De Griekse schrijver Yannis Makridakis heeft een antwoord op de crisis. Hij is boer geworden. Met weinig middelen wel een beter leven. Kijk!