TV NL EN

De (on)macht van borsten, baarmoeders en vulva’s

Waar komt het idee vandaan dat mannen beschikken over vrouwen en hun lichaam?

Duizenden jaren lang werd het vrouwelijk lichaam opgevat als mannelijk eigendom. Feministische golven en emancipatie zorgden de afgelopen decennia voor meer zelfbeschikking, maar het afstaan van oude rechten lijkt wereldwijd voor een groep mannen moeilijk te aanvaarden: het roept verbaal en fysiek geweld op. Maar waar komt het idee vandaan dat mannen beschikken over vrouwen en hun lichaam? Tijdens deze avond duiken we in dit vraagstuk met o.a. Mineke Schipper die een boek schreef over lichaamsdelen die alleen vrouwen hebben en schrijfster en publicist Marian Donner.

Zij zal tijdens deze avond laten zien hoe de machtsverhoudingen tussen man en vrouw zich ontwikkeld hebben en hoe deze nu volop in beweging zijn. Vervolgens gaan we in gesprek over de gevolgen van deze veranderende machtsverhoudingen. Roept deze verkregen vrijheid tegenbewegingen op en hoe manifesteren deze tegenbewegingen zich? Hoe ziet de weg eruit naar een gelijkwaardige samenleving waarin vrouwen vrij zijn om te doen en laten wat zij willen?

Mineke Schipper, em. hoogleraar interculturele literatuurwetenschap (Universiteit Leiden), publiceerde meer dan dertig boeken, waaronder drie romans. In al haar werk is ze nieuwsgierig op zoek naar verbindende elementen, ondanks verschillen in cultuur, religie of geslacht. Voor haar wereldwijd vertaalde Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg ze de Eurekaprijs. In haar nieuwe boek Heuvels van het paradijsEen geschiedenis van macht en onmacht beschrijft Mineke Schipper hoe macht en onmacht met betrekking tot sekserelaties als een rode draad door de wereldgeschiedenis lopen en hoe het komt dat in vrijwel alle samenlevingen mannen zich vroeger of later het vrouwenlichaam hebben toegeëigend.

Marian Donner studeerde Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in de politiek, het ontwikkelingswerk en het nachtleven. Donner schreef twee romans: 08.30 uur: opstand en Lily. Ze werkt momenteel aan haar derde roman. Daarnaast publiceert ze geregeld in NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Groene Amsterdammer. In die laatste verschenen afgelopen jaar diverse essays van haar hand over o.a. slachtofferschap, klassenstrijd, giftige jongemannen en het schoonheidsideaal.

Moderatie en redactie: Ianthe Mosselman 

Hoe ziet de weg eruit naar een gelijkwaardige samenleving?

Speakers

Mineke SchippersSchrijver & voormalig hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap
Marian DonnerSchrijver, publicist en columnist