TV NL EN

De Première

Op 3 juli 1918 werd Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Maar hoe staat het met de positie van vrouwelijke politici nu? Politiek historica Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow De Première de balans op na één eeuw vrouwen op het Binnenhof.

In samenwerking met:
Voertaal:
Nederlands
Programmamaker:

Dit jaar viert Nederland 100 jaar vrouwenkiesrecht. Op 3 juli 1918 werd Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Maar hoe staat het met de positie van vrouwelijke politici nu? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? Politiek historica Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow De Première de balans op na één eeuw vrouwen op het Binnenhof. Na de voorstelling gaan we in gesprek met o.a. politicus Lilianne Ploumen.

Van een speciale “toiletkamer” in 1918 tot aan plastic rondom een tafelpoot zodat de panty van de eerste vrouwelijke minister tijdens de ministerraad niet stuk ging in 1956: het Binnenhof moest zich duidelijk voorbereiden op de komst van vrouwelijke politici.

Van Rijswijk onderzoekt de entree van vrouwen in de politiek en staat stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé – die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier – zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Na afloop van de voorstelling gaan we in gesprek met politicus Lilianne Ploumen (Tweede Kamerlid PvdA) en Zehra Sariaslan (beleidsmederwerker Atria en voormalig raadslid Harderwijk) en Eveline van Rijswijk. Wat is de huidige positie van vrouwen in de politiek?

 

 

Foto voorstelling (c) Anne van Zantwijk Fotografie

 

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Deze voorstelling ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden – precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

Speakers

Lilianne Ploumenpoliticus, Tweede Kamerlid
Zehra Sariaslanbeleidsmedewerker Atria, voormalig raadslid
Eveline van RijswijkHistoricus, theatermaker