TV NL EN

De Republiek

Een programma gemaakt door
De Republiek

Het kunstenaarskollektief ‘de (eerste) republiek’ wordt begin jaren negentig opgericht door een aantal Amsterdamse toneelgezelschappen, dichters, journalisten en beeldend kunstenaars. Elke eerste maandag van de maand is er een presentatie waarin gelezen, voorgesteld, geïnterviewd, gespeeld en over van alles gesproken wordt. In ons meer dan dertigjarige bestaan zijn we op veel plaatsen samengekomen om vanaf de jaren tien steeds in de balie aldaar post te vatten. Iedereen is ten allen tijde welkom. Het programma, het nieuwe repertoire wordt op de avond zelf voor aanvang door de dan aanwezigen vastgesteld. Er worden geen toegangsprijzen geheven. Meer weten over de voorgaande bijeenkomsten? Klik hier. De tekst van vorige editie op 3 april, vindt u hier.

Zingende Soldaten

de keien zijn zoo puntig op de straten: blonde soldaten, doen je voeten pijn, smoor je verdriet met een naief refrein: ‘marie, marie, ik moet je gaan verlaten.’

wij zien vooruit naar ‘t verre doel der torens en loopen met z’n vieren naast elkaar. melancholie, uw vondsten zijn bizar:

‘de duivel heeft twee hoeven en twee horens’.

waar is de tamboer, waar is de muziek? god heeft ons op den weg alleen gelaten, ons lijf gaat breken en ons hart is ziek-

zingt van een ring en van liefde en van smart, zingt van verachting voor een paar granaten! een goed soldaat heeft een groot kinderhart.

Martinus Nijhoff 1944

We verwachten zoals altijd plotseling nieuwe bijdrages, discussies en reacties.

De republiek (open kunstenaarscollectief sinds 1992)