TV NL EN

Smekelingen

De klassieke tragedie van Aeschylos in een nieuw jasje. Vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door acteurs Gijs Scholten van Asschat, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor.

Taal
Nederlands, Koerdisch
Subtitles
English

Dit programma maakt deel uit van het festival Forum on European Culture, van 17 – 20 september 2020 in Amsterdam.

Tijdens het Forum on European Culture presenteren we de Europese première van Smekelingen. De klassieke tragedie van Aeschylos, vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door acteurs Gijs Scholten van Aschat, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor. Een moderne interpretatie van een eeuwenoud verhaal.

Smekelingen vertelt het verhaal van een groep vrouwen die op de vlucht zijn voor gedwongen huwelijken en huiselijk geweld en asiel zoeken in een voor hen onbekende stad. De koning van de stad twijfelt: moet hij ze binnenlaten, en wat zijn de gevolgen?

Op het festival presenteren we deze eeuwenoude tekst in een unieke vorm in de open lucht: de Tolhuistuin. Het koor wordt gevormd door 9 Nederlands-Koerdische vrouwen, ieder met hun eigen verhaal. Na de voorstelling reflecteert het publiek verder mee. Wat kunnen woorden van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vertellen over het lot van vluchtelingen en urgente onderwerpen als vreemdelingenhaat en integratie?

Naar een idee van de Amerikaanse classicus en regisseur Bryan Doerries en gebaseerd op het concept van zijn ensemble Theater of War. Ze ontwikkelden The Suppliants [Smekelingen] in de Verenigde Staten in nauwe samenwerking met de Caribische Garifuna-gemeenschap.

Let op: dit programma vindt buiten plaats, dus wees voorbereid en neem warme kleding mee!

Tekst: Bryan Doerries (based on Aeschylus)
Vertaling: Hafid Bouazza
Productie & regie: Yoeri Albrecht, Merlijn Geurts, Ianthe Mosselman (De Balie)
Muziekregie: Celil Toksöz
Acteurs: Gijs Scholten van Aschat, Hans Croiset, Nazmiye Oral, Jochum ten Haaf
Koor: Zehra Killi, Azime Kilinc, Evin Akin Arslan, Naime Akar, Humeyra Yildirim, Nilufer Akay, Nesrin Yildiz, Neslihan Öztürk Durdu, Serwet Xan
Muziek: Ulaş Yeşil, Emrah Oğuztürk, Alper Kekeç

Sprekers

Gijs Scholten van AschatActeur
Hans CroisetActeur (c) Remco Zwinkels
Jochum ten HaafActeur (c) Jan Boeve / De Balie
Nazmiye OralActeur (c) Jan Boeve / De Balie